Tändkulemotor

Från Wikipedia
Skiss av tändkulemotor.
1. Tändkula
2. Cylinder
3. Kolv
4. Vevhus
Atlas tändkulemotorer. Affisch från omkring 1917.
Petroleummotor "Patent Fenix" för gammaldags tillverkning av takspån. Video: längd 1min 37sek.
Tändkulemotor av varumärket Drott, nytillverkad på Pythagoras industrimuseum i Norrtälje efter originalritningar.
Pythagoras råoljemotor av märke Drott i Landsnora kvarn och såg.

Tändkulemotor, även semidieselmotor, kultändare, glödkulemotor och råoljemotor, är en förbränningsmotor av kolvtyp som förr användes till att driva bland annat fiskebåtar, sågar, fabriksmaskiner, pumpar, tröskverk och traktorer.

Tändkulemotorn är upphovet till det klassiska 'dunk-dunk-ljudet' från gamla fiskebåtar.[1][2]

Funktion[redigera | redigera wikitext]

Namnet härrör från den kulformade kammare som sticker ut ur motorns block. I denna kammare sker den huvudsakliga förbränningen och kammaren är förbunden med cylindern genom en kanal. Till skillnad från resten av motorn saknar kammaren vattenkylning. Kulan kommer alltså att hålla en högre temperatur än resten av motorn och det är detta som gör driften möjlig. Bränslet sprutas in i kammaren av en pump och när kolven pressar upp luft i kammaren stiger temperaturen genom kompressionen, värmen i kulans väggar och i de kvarvarande förbränningsresterna till sådan nivå att bränsle-luftblandningen antänds. Principen liknar dieselmotorn, men i denna åstadkoms den höga temperaturen enbart genom kompression. Eftersom förgasningen av bränslet sker vid mycket hög temperatur kan bränslen av låg kvalitet användas. Därför kallas motortypen även råoljemotor eftersom tjock mineralolja kan användas men även till exempel trätjära, sälolja eller smör. Eftersom tändkulemotorerna oftast drevs vid låga varvtal krävdes ett kraftigt svänghjul.

Före start måste kulan värmas tills den blir svagt glödande. Ursprungligen skedde detta med blåslampa och kunde ta 15 till 20 minuter. Speciella blåslampor för detta ändamål drevs oftast med fotogen och tillverkades av Primus, se bild under blåslampa. Senare motorer kunde värmas med elström eller med en pyroteknisk sats. För att få en jämn gång på motorn fick kulan sedan varken bli för kall eller för varm, varför driften krävde ett visst mått av skicklighet.

Tändkulemotorn var oftast encylindrig och av tvåtaktstyp. Större fiskebåtar i Bohuslän hade ofta tvåcylindriga tändkulemotorer med relativt stor effekt. Eftersom en tvåtakts tändkulemotor kunde gå åt två olika håll användes en snabb stopp och omstart åt motsatt håll för att backa vid t.ex. en tilläggning i hamn. Härigenom undveks ett dyrbart backslag av mekanisk typ. Senare ersattes denna teknik ofta med reverserbara propellrar.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Tändkulemotorn uppfanns i slutet av 1800-talet av engelsmannen Herbert Akroyd. Akroyd tillverkade en motor av fyrtaktstyp med hjälp av Hornsby & Sons i Grantham. Drivmedlet för denna motor var fotogen. Motorn kom att vidareutvecklas senare i USA av två tyska emigranter som hette Mietz och Weiss vilka patenterade en liggande tvåtaktsmotor. Det var denna typ av tändkulemotor som blev modellen för de flesta motorer som tillverkades i Sverige. J.V. Svenson köpte tillverkningsrättigheter runt sekelskiftet, och kom att bedriva en omfattande tillverkning i AB J.V. Svensons Motorfabrik i Augustendal i Nacka. År 1912 startade J.V. Svensons Motorfabrik produktion av en motorplog med tändkulemotor. Senare kom det att finnas mer än 70 större tillverkare av denna motortyp i Sverige och tändkulemotorer kom att utgöra en betydande svensk exportartikel. [3]

Svenska tillverkare av tändkulemotorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Norska tillverkare av tändkulemotorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Danska tillverkare av tändkulemotorer i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från Nordisk familjebok, Tändkulemotor, 1 maj 1920.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Ulf Blomgren (14 augusti 2019). ”Klassiskt ljud fortsätter locka till Tändkulemotorns dag”. Bohusläningen. Arkiverad från originalet den 14 augusti 2019. https://web.archive.org/web/20190814153541/https://www.bohuslaningen.se/nyheter/soten%C3%A4s/klassiskt-ljud-forts%C3%A4tter-locka-till-t%C3%A4ndkulemotorns-dag-1.17127003. Läst 27 december 2019. 
  2. ^ ”Tändkulemotorn”. Tändkulans vänner. 24 april 2006. Arkiverad från originalet den 24 april 2006. https://web.archive.org/web/20060424072550/http://www.tandkulan.com/. Läst 26 september 2020. ”många ler igenkännande då de hör det karaktäristiska dunket” 
  3. ^ (PDF) BILTRAKTORN - En undersökning rörande ett för jordbruket och försvaret gemensamt drag-, last- och personfordon. Statens offentliga utredningar. 1948. Libris 13538074. http://libris.kb.se/bib/13538074. Läst 3 augusti 2016 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]