Al-Adiyat

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Entre deux oasis, målning av Checa Y Sanz Ulpiano (1860-1916)

Al-'Ādiyāt (arabiska: سورة العاديات) ("Stridshästarna") är den hundrade suran i Koranen med 11 verser (ayah).

Suran börjar med en bild av plundrare till häst, som kommer för att ta vad som inte är deras. Koranen, vars eviga budskap tar en form av bildspråk under profeten Muhammeds dagar, ger en bild av giriga män som skulle vara ganska bekant för de arabiska folken på hans tid: en invaderande armé på jakt efter ett byte. Det kan förstås redan nu att en sådan skatt är ett perfekt exempel på världslighet och shirk - avgudadyrkan inom islam; den största synden mot Gud. En bild av människor som är villiga att skada sin medmänniska över föremål och lust.

Andra forskare har sagt att början av suran hänvisar till hur hästar beter sig under sina befälhavare. Mänskligheten fortsätter att visa olydnad inför Herren, och därför är hästar bättre än människor.

Koranen fortsätter med att påpeka att mänskligheten är ett bevis mot sig själv i sina synder. På Domedagen, "då det som göms i gravarna strös omkring och det som människorna har dolt i sina hjärtan uppenbaras", kommer människorna bedömas i enlighet med vad deras avsikter varit i livet. Koranen avslutar denna sura med en påminnelse om att människorna är fullt medvetna om vad de gör och varför. Men Gud är ännu mer medveten om det – vad som är dolt i människornas hjärtan är känt för Gud.

Denna sura kan översättas till svenska som:

[1] SE de frustande stridshästarna! [2] Se hur deras [hovar] slår upp gnistor [3] när de galopperar till anfall i den tidiga morgonen [4] [och] hur de river upp moln av damm [5] när de stormar fram i stridsvimlet! [6] MÄNNISKAN är sannerligen djupt otacksam mot sin Herre - [7] om detta vittnar hon själv - [8] och visar sin kärlek till rikedom i ivern [att samla mer]. [9] Vet hon inte [att] då det som göms i gravarna strös omkring [10] och det som människorna har dolt i sina hjärtan uppenbaras; [11] den Dagen [skall det bli uppenbart att] deras Herre var väl underrättad om dem.
— ur Koranens budskap i översättning av Mohammed Knut Bernström (2000)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]