Al Pacino

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Al Pacino
Al Pacino 2004
Al Pacino 2004
Född Alfredo James Pacino
25 april 1940 (74 år)
East Harlem, Manhattan, New York City, New York, USA
Aktiva år 1968–idag
Betydande roller
Michael Corleone i
Gudfadern
Gudfadern del II
Gudfadern del III
Tony Montana i
Scarface
Col. Frank Slade i
En kvinnas doft
Benjamin "Lefty" Ruggiero i
Donnie Brasco
IMDb

Alfredo James "Al" Pacino, född 25 april 1940 i East Harlem, New York City, New York, är en amerikansk skådespelare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Pacino är av sicilianskt ursprung, och från två års ålder växte han upp tillsammans med sin mor och sina morföräldrar i South Bronx, efter det att hans far, en murare, övergett familjen. Han visade föga intresse för skolstudier; däremot ledde hans entusiasm för skådespeleri till att han fick studera vid Manhattan High School of Performing Arts. Likväl hoppade han av skolan som sjuttonåring och hade sedan det ena ströjobbet efter det andra. Han fortsatte drömma om en karriär på scenen och lyckades till sist spara ihop så pass mycket pengar att han kunde börja studera vid Herbert Berghofs skådespelarskola. Han fick små roller off-off-Broadway och 1966 studerade han vidare vid Lee Strasbergs berömda Actors Studio i New York.

År 1968 vann Pacino Obiepriset för sin roll som alkoholpåverkad psykopat i off-Broadwaypjäsen The Indian Wants the Bronx och året därpå erhöll han en Tonyutmärkelse för rollen som drogmissbrukare i Does a Tiger Wear a Necktie på Broadway. Samma år gjorde han filmdebut i en biroll i Me, Natalie.

Pacinos stora genombrott kom 1972 i Gudfadern, i rollen som Michael Corleone. Han gjorde också succé som huvudperson i filmen Scarface.

Pacino belönades 1992 med en Oscar för En kvinnas doft. Trots alla sina filmframgångar förblir ändå teaterscenen Pacinos största kärlek.

Privat är Pacino en inbiten ungkarl, men han hade en långvarig kärleksaffär med sin motspelerska i Gudfadern, Diane Keaton, var sambo med Jill Clayburgh 1970-1975 och blev 2001 far till ett tvillingpar under sitt förhållande med Beverly D'Angelo.

Filmografi i urval[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]