Anna Lena Lindberg

Från Wikipedia
Anna Lena Lindberg
Född19 augusti 1939[1] (84 år)
Medborgare iSverige
SysselsättningKonsthistoriker[2]
ArbetsgivareLunds universitet[3]
Utmärkelser
Svenska Akademiens gustavianska stipendium[3]
Redigera Wikidata

Anna Lena Lindberg, född 1939, är en svensk konsthistoriker.

Lindberg, som är docent i konstvetenskap, har varit betydelsefull för den feministiska forskningen inom konstvetenskapen både i Sverige och internationellt. Tillsammans med Barbro Werkmäster publicerade hon 1975 Kvinnor som konstnärer och har sedan dess bidragit till att etablera genusforskningen som teoretisk strömning inom konsthistorieämnet. Lindberg var också 1980 medlem i den första redaktionen för "Kvinnovetenskaplig Tidskrift", sedan 2007 "Tidskrift för Genusvetenskap". Hon redigerade 1995 antologin "Konst, kön och blick" som i stor utsträckning använts på kurser i feministisk konsthistoria vid svenska universitets- och högskoleutbildningar. Det gäller även den av henne redigerade Den maskulina mystiken. Konst, kön och modernitet från 2002.

Hennes doktorsavhandling Konstpedagogikens dilemma från 1988 fick stor betydelse för konstpedagogiken. Lindberg höll under 1990-talet terminslånga kurser i konstpedagogik vid Lunds universitet, vilket är den längsta sammanhållna utbildningen i ämnet i Sverige. I En mamsell i Akademien. Ulrica Fredrica Pasch och 1700-talets konstvärld visar Lindberg vilka könspräglade villkor kvinnliga konstnärer arbetade utifrån i 1700-talets Sverige.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Libris, Anna Lena Lindberg, läs online, läst: 9 oktober 2017.[källa från Wikidata]
  2. ^ Lund University Publications Anna Lena Lindberg, läs online, läst: 26 augusti 2020.[källa från Wikidata]
  3. ^ [a b] Svenska Akademiens gustavianska stipendium, 14 mars 2012, läs online, läst: 26 augusti 2020.[källa från Wikidata]