Antivirusprogram

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Ett antivirusprogram är ett program som aktivt eller på begäran söker efter, tar bort eller reparerar filer som är infekterade av datorvirus.

Moderna antivirusprogram kan även upptäcka och oskadliggöra andra skadliga former av främmande exekverande kod: trojanska hästar, spionprogram (eng. spyware), maskar (eng worms).

Antivirusprogrammen fungerar i första hand genom att jämföra de filer som skall kontrolleras med en lista på "fingeravtryck", så att programmet känner igen sedan förut kända virus och varianter på dessa. När ny, tillräckligt annorlunda, skadlig kod konstruerats måste någon upptäcka denna och skicka den till dem som upprätthåller antivirusprogrammen, varefter koden analyseras och uppdaterade definitionsfiler distribueras. Det är alltså väsentligt för användare av antivirusprogramvara att regelbundet uppdatera de lokala definitionsfilerna, gärna automatiskt.

I viss mån studerar antivirusprogrammen också misstänkta programfilers funktion, genom att analysera programkoden eller köra den i en "sandlåda", för att hitta otillåtna eller för viruskod typiska funktioner, såsom försök att modifiera andra program. Också många legitima program fungerar på sätt som påminner om virusen, varför nyttan av denna analys är begränsad. Detta innebär också att du bör vara försiktig med att låta antivirusprogrammet ta bort filer automatiskt då det kan ta bort filer du behöver för att köra dina legitima program.

Den som tillverkar ny skadlig kod kan lätt testa den på de vanligaste antivirusprogrammen och därmed försäkra att koden inte upptäcks genast. Därför ger antivirusprogram inte något väsentligt skydd mot sakkunnigt genomförda riktade attacker. Däremot kan ett antivirusprogram vara ett extra skydd mot skadlig programkod för den vardagliga användaren så länge antivirusprogrammets datavirus-uppdateringar görs regelbundet.

Ett virusprogram är inget skydd mot virus. Det är ett program som hjälper dig att gå genom filer på din dator och flagga misstänkta kodsnuttar. Antivirusprogram kan göra din dator mycket långsam och även försvåra ditt arbete genom att stoppa nödvändiga processer. Kontrollera inställningarna för antivirusprogrammet när du installerar det och undvik att det har full frihet att söka och rensa bland dina filer!

Realtidsskydd[redigera | redigera wikitext]

Realtidsskydd vid åtkomst är bakgrund vakt, bosatt sköld, AutoProtect och andra synonymer som hänvisar till det automatiska skydd som de flesta antivirusprogram,antispionprogram och andra anti-malware program har.Det fungerar genom att datorskärmar misstänker aktivitet såsom virus, spyware,adware och andra skadliga objekt i "realtid", med andra ord medan data laddas in i datorns aktiva minne: när du sätter en CD,öppna ett e-post eller surfa på webben eller när en fil som redan finns på datorn öppnas eller körs..[1]Leverantörer av antivirusprogram[redigera | redigera wikitext]

Gratis antivirusprogram[redigera | redigera wikitext]

Öppen källkod[redigera | redigera wikitext]

Stängd källkod[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Kaspersky Lab Technical Support Portal Arkiverad 13 februari 2011WebCite

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]