Spionprogram

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Spionprogram (eng: spyware) är datorprogram som körs på en dator utan användarens godkännande, och samlar och vidarebefordrar information till annan part. Informationen kan omfatta korrespondens, lösenord och liknande.

Spionprogram installeras i allmänhet av användaren själv tillsammans med program användaren vill ha. Det kan då röra sig om trojanska hästar eller komponenter som det redogörs för i programmets användningsvillkor, eventuellt i det finstilta. Spionprogram kan också installeras av datavirus, maskar och andra skadeprogram eller manuellt i samband med dataintrång.

En stor klass av spionprogram använder information om användaren för att välja vilken reklam som skall visas åt honom eller henne. Andra spionprogram samlar in statistik som analyseras skilt och inte direkt påverkar användaren. Den allvarligaste typen av spionprogram samlar känslig information, såsom lösenord, kreditkortsnummer eller, ifråga om riktade attacker, till exempel känsliga dokument.

Kakor kan användas för att samla information om en användares vanor på webben, på ett sätt som motsvarar vad som samlas in av en del spionprogram. Kakor är dock inga program och sådan informationssamling förutsätter att den som samlar informationen har viss kontroll över innehållet på de webbsidor som ingår i informationsinsamlingen, till exempel genom reklamer eller ”banners”.

Man kan i viss mån skydda sig mot spionprogram genom att använda en brandvägg som filtrerar bort oönskad kommunikation. Spionprogram kan dock relativt enkelt maskera kommunikationen så att den inte går att skilja från normal trafik annat än med mycket restriktiva inställningar. Antivirusprogram brukar känna igen också spionprogram, åtminstone i den mån det gäller program allmänt spridda med hjälp av skadeprogram.

Se även[redigera | redigera wikitext]