Arga doktorn

Från Wikipedia
Arga doktorn
GenreSamhäll
ProgramledareBjörn Bragée
Antal avsnitt6
Antal säsonger1
LandSverige
SpråkSvenska
Sändning
OriginalkanalSVT
Originalvisning2013

Arga doktorn är ett TV-program där läkaren Björn Bragée i sex avsnitt sända hösten 2013 i SVT följer sex patienter och via deras historier berättar om ett flertal problem i svensk sjukvård.

Ett tusental patienter hörde av sig till programmet under researchtiden och patientfall valdes ut där det fanns en tydlig potential till förbättring som inte togs tillvara.[1]

I programmens kronologiska ordning har eller får patienterna diagnosen; stroke i ungdomen, EDS, ADHD, diskoligamentär skada med ryggmärgspåverkan i nacken, primärt (ärftligt) lymfödem, samt hjärntumören akustikusneurinom. Brister belyses i diagnostik, information till patienten, behandling och rehabilitering. Problem visas även i patientmakt, byråkrati kring patienträttigheter och organisationsgränser, bemötande, ojämlikhet mellan vården i olika landsting och komplicerade sjukdomsfall som inte passar in i vården. Effekterna av detta för personen/patienten visas.

Bragée och producent Matilda Uusijärvi Ek reflekterar i programmet och på dess hemsida[1] kring hur svensk sjukvård, som de tycker är avancerad och väldigt bra på många sätt, också har brister och blir förvånade över hur stora dessa kan vara många gånger.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ [a b] Så jobbar vi på Arga doktorn Sveriges Television

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]