Balilla

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rapportkort från 1932

Balilla var en fascistisk ungdomsorganisation i Mussolinis Italien och organiserade barn mellan 8 och 13 år. Namnet togs efter en ung pojke, Giovan Battista Perasso, som 1746 genom stenkastning gav signal till ett uppror mot österrikarna i Genua.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Perasso valdes som förebild för hans förment låga ålder och revolutionära aktivitet, där hans närvaro i kampen mot Österrike fick återspegla fascisternas tidiga ställningstagande och Italiens segar i första världskriget.

Under åren efter kriget såg sig nationalisterna som förkämpar mot både liberala och dominanta institutioner, inklusive traditionell skolgång. Futurismen, en revolutionär kulturell rörelse skulle verka som en katalysator för fascismen, och argumenterade för ”en skola för fysiskt mot och patriotism”, såsom den 1919 beskrivits av Filippo Tommaso Marinetti.

Det var under dessa år som de första fascistiska ungdomsgrupperna bildades (Avanguardi Giovanile Fascista 1919 och Gioventù Universitaria Fascista, GUF, 1922).

Efter marchen mot Rom, som förde Benito Mussolini till makten, började fascisterna att på olika sätt försöka ideologisera det italienska samhället. I detta fick vice statssekreteraren för utbildning, Renato Ricci, uppdrag att ”omorganisera ungdomar från en moralisk och fysisk synvinkel”.

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Genom inspiration från Robert Baden-Powell, scoutrörelsens grundare i England, och tyska konstnärer, skapades genom Mussolinis dekret av den 3 april 1926, organisationen Opera Nazionale Balilla, som leddes av Ricci under elva år. Den omfattade barn i åldrarna 8 till 18 år, grupperade som Balilla och Avanguardisti.

Strukturen byggdes upp av Balilla (pojkar) och Piccolo Italiane (flickor) – i ålder 8 – 14 år, samt Avanguardisti och Giovani Ilaiane – i ålder 14 till 18 år.

Senare kompletterades dessa med Figli della Lupa (med anspelning på myten om Romulus och Remus) för åldrarna 6 till 8 år.

Slutligen bildades grupper för åldrarna 18 till 22 år där studenter i alla former av högre utbildning var inskrivna.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
  • Bra Böckers lexikon, 1973
  • Benito Mussolini, fascism: Läran och institutioner , utgåva 1968. Howard Fertig, Inc., New York, 1968. pp 264-77.

Se även[redigera | redigera wikitext]

  • Hitlerjugend
  • National Youth organisation (Grekland)
  • Fascist Man Academy of Physical Education