Bergün

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Bergün/Bravuogn)
Hoppa till: navigering, sök
För kretsen med samma namn, se Bergün (krets).
Bergün
tyskaGemeinde Bergün/Bravuogn
Kommun
Hus i Bergün med väggskrift på puter
Hus i Bergün med väggskrift på puter
Bergün Bravuogn wappen.svg
Heraldiskt vapen
Land  Schweiz
Kanton Wappen Graubünden matt.svg Graubünden
Region Mittelbünden
Distrikt Albula
Krets Bergün
Yta 145,65 km²[1]
Folkmängd 449 (2012-12-31)[2]
Befolkningstäthet 3,1 invånare/km²
Kommunkod 3521
Officiellt språk tyska
Karte Gemeinde Bergün Bravuogn 2009.png

Bergün (tyska) eller Bravuogn (rätoromanska), officiellt Bergün/Bravuogn, är en kommun i distriktet Albula i den schweiziska kantonen Graubünden. Den omfattar övre delen av Albuladalen, och har två stationer på Albulabanan.

Det traditionella språket är rätoromanska, närmare bestämt dialekten surmiran, med vissa inslag av puter (dialekten i den angränsande Övre Engadindalen). Traditionellt har man i Bergün, liksom i Filisur, använt puter som skriftspråk istället för surmiran. Detta beror till stor del på att man haft en gemenskap i att ha gått över till den reformerta läran i slutet av 1500-talet, till skillnad från övriga delar av Albuladalen som behållit katolicismen.

Under 1900-talet har dock rätoromanskan trängts undan på bekostnad av tyska. Vid senaste folkräkningen hade endast var tionde invånare rätoromanska som modersmål. Såväl kommunal förvaltning som skolundervisning är helt tyskspråkig. Bland den reformerta befolkningen har också uppstått en betydande katolsk minoritet, som sedan 1958 har en egen kyrka.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Statistique de la superficie 2004/09 : Données communales” (på tyska & franska) (Excel). Office fédéral de la Statistique. http://www.bfs.admin.ch/bfs/portal/fr/index/themen/02/03/blank/data/gemeindedaten.Document.87942.xls. Läst 23 september 2010. 
  2. ^ Statistik Schweiz