Bult

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser, se Bult (olika betydelser).
Bult, ogängad cylindrisk kropp

Bult är en ogängad cylindrisk kropp som användas vid sammanfogning, med eller utan skalle.[1][2] Till skillnad från en nit så formförändras inte bulten nämnvärt vid sammanfogning. Bulten låses med hjälp av friktion och i vissa fall endast dragningskraft. En variant av bult är länkbulten med hål i änden som kan låsas med hjälp av saxsprint eller en hårnålssprint.[3]

Benämning[redigera | redigera wikitext]

En bult kan även kallas skeppsbult samt olika namn beroende på tillverkningsmaterial, exempelvis järnbultar eller kopparbultar.En bult är i sin ursprungliga betydelse ogängad men lekmannamässigt används bult och bultförband för grövre gängad skruv och skruvförband.[3] Ett exempel på detta är benämningen hjulbultar som syftar på de hjulskruvar som används för att fästa hjulen på ett fordon. Denna felaktiga benämning används även i ordet vagnsbult som egentligen heter kullerskruv.

Konstruktion[redigera | redigera wikitext]

Olika namn används för de olika sätten att fästa bultarna, klinkbultar slås genom trä och fastsätt med en klink-rink. En skarpbult är spetsig och har utstående hullingar för att greppa i träet, en liknande teknik används i rundhackad bult som har fördjupningar inslagna i skaftet.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bultens teknikhandbok”. Bulten AB. 2012. http://www.exx.se/techinfo/docs/bultens_teknikhandbok.pdf. Läst 2 Juli 2012. 
  2. ^ ”Skruv och bult - allt man behöver?”. BOLIST. 2012. http://skruvochbult.se/. Läst 12 Juni 2012. 
  3. ^ [a b] ”Vad är en bult och vad är en skruv?”. NyTeknik. 2012-06-07. http://www.nyteknik.se/popular_teknik/teknikfragan/article3489360.ece. Läst 12 Juni 2012. 
  4. ^ Bult i Nordisk familjebok (första upplagan, 1878)

Se även[redigera | redigera wikitext]