Bungie

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Bungie Studios är ett amerikanskt spelföretag som grundades maj 1991 av Alexander Seropian och Jason Jones. Det är mest känt som skaparen av Halo-serien.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Bungies första spel var Gnop! som var en Pongklon (Gnop är Pong baklänges). Spelet släpptes 1990, innan Bungie var officiellt skapat. Gnop! fanns för gratis nedladdning och spelades inte på Windows som de flesta andra spel på den tiden utan på Mac. De enda Halo-spelen som släppts till Mac är Halo: Combat Evolved och till PC har Halo: Combat Evolved, Halo: Custom Edition och Halo 2 släppts.

Det första spelet som Bungie som företag släppte var Operation: Desert Storm. Spelet sålde i ca 2 500 exemplar. Efter Operation: Desert Storm släppte Bungie Minotaur: The Labyrinths of Crete, även det sålde i ca 2 500 exemplar.

1993 släppte Bungie sitt första spel i 3D, Pathways Into Darkness. Spelet vann diverse priser och fick Bungie att växa men vad som verkligen fick Bungie att bli stora var deras nästa spel, nämligen Marathon som gjorde Bungie till en av de största utvecklarna av spel till Macintosh. Marathon är ett FPS och har många likheter med vad som senare skulle bli Bungies största spelserie, nämligen Halo. Marathon blev senare till en trilogi. Marathon 2: Durandal var det första spelet från Bungie som släpptes till flera plattformar, nämligen Mac och Windows. Senare utvecklades även en version till Xbox Live Arcade, men den var inte utvecklad av Bungie. Marathon Infinity var den avslutande delen av Marathontrilogin och släpptes 1996, som var det första året som Bungie släppte flera spel. Det andra Bungiespelet som släpptes 1996 var Abuse.

Efter Marathontrilogins slut trodde folk att Bungie skulle släppa ännu ett FPS, men istället släppte de Myth: The Fallen Lords, ett RTS. Även detta spel var framgångsrikt (sålde i ca 350 000 exemplar) och resulterade i en uppföljare, Myth II: Soulblighter. Senare släpptes även Myth III: The Wolf Age, men det var inte utvecklat av Bungie.

1999, under tiden som Bungie jobbade med Oni köpte Take Two en stor del av Bungie. Samma år visades Halo: Combat Evolved för första gången på Mac World. Spelet skulle släppas till samma format som Oni, nämligen Mac, Windows och PS2.

Oni släpptes 2001 till Mac, Windows och PS2 och var därmed Bungies debut på konsolmarknaden.

2000 köptes Bungie av Microsoft, som ville släppa Halo till sin kommande konsol, Xbox. Sedan dess är Bungie en del av Microsoft Game Studios. Oni lanserades dock av Take Two, som även behöll Myth-licensen. I och med köpet flyttade Bungies huvudkontor från Chicago till Redmond.

2001, samtidigt som Xbox släpptes, släpptes Halo: Combat Evolved. Det var här som Bungie hade sitt stora genombrott. Spelet blev en "killer app" och det mest sålda till Xbox, bortsett från dess uppföljare Halo 2.

Om Halo: Combat Evolved var det som fick folk att köpa en Xbox så var Halo 2 det som fick folk att köpa Xbox Live. Spelet, som släpptes 2004, var nämligen ett av de första spelen som utnyttjade tjänsten och är fortfarande det mest spelade Xbox-spelet över Xbox Live.

Efter succén med Halo 2, påbörjade Bungie en uppföljare, nämligen Halo 3, som släpptes 25 september 2007 i Nordamerika och 26 september 2007 i Europa. Spelet släpptes till Xbox 360.

Veckan efter att Halo 3 hade släppt meddelades att Bungie lämnade Microsoft Game Studios och är numera det självständiga Bungie LLC. [1]

Nu jobbar Bungie på Destiny

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Bungie Announces Independence: Press Release”. http://www.bungie.net/News/content.aspx?type=news&cid=12835. Läst 20071007. 

Källor[redigera | redigera wikitext]