Camilla Andersen

Från Wikipedia
Camilla Andersen
Handboll, damer
Olympiska spel
Guld Atlanta 1996 Handboll
Guld Sydney 2000 Handboll
Världsmästerskap
Silver Norge 1993 Handboll
Brons Ungern & Österrike 1995 Handboll
Guld Tyskland 1997 Handboll
Europamästerskap
Guld Tyskland 1994 Handboll
Guld Danmark 1996 Handboll
Silver Nederländerna 1998 Handboll

Camilla Røseler Andersen, född 5 juli 1973 i Gentofte, är en dansk tidigare handbollsspelare (mittnia). Andersen var en av de största profilerna i Danmarks landslag under 1990-talet. Hon spelade 194 landskamper och gjorde hela 846 mål.[1] Hon är därmed den kvinnliga danska spelare som gjort flest landslagsmål genom tiderna.

Karriär[redigera | redigera wikitext]

Klubblagsspel[redigera | redigera wikitext]

Andersen började sin handbollskarriär i Virum-Sorgenfri HK. När hon var 18 år spelade hon för FIF Håndbold en säsong innan det bar av till norska Nordstrand IF i Oslo. Hon stannade bara ett år där innan det blev tyska Buxtehuder SV i tre år. Det var hennes stora genombrottsår med OS-guld och EM-guld. Ett år i Bækkelagets SK i Oslo gav en norsk mästartitel innan hon återvände till Danmark och FIF, Slagelse FH där hon med "Slagelse Dream Team" tog danskt mästerskapsguld och sedan Champions League.

Landslagsspel[redigera | redigera wikitext]

Hon tog OS-guld 1996 i Atlanta och OS-guld 2000 i Sydney.[2][3] Hon har både vid EM och VM blivit utsedd till bästa mittnia. Både i klubblaget och landslaget var hon genom hela karriären främste straffskytt och känd for sina offensive kvaliteter. Andersen är också innehavare av rekordet for antal mål i en enskild match i danska ligan, med 22 mål i en bortamatch med Slagelse DT mot Horsens HK den 29 mars 2003.

Privatliv och efter karriären[redigera | redigera wikitext]

Camilla Andersens föräldrar Gert Andersen och Toni Røseler spelade också för det danska handbollslandslaget. Camilla Andersens tvåäggstvillingsyster Charlotte spelade i ungdomslandslaget, innan skador tvingade henne att sluta spela som 19-åring. Brodern Kristian Andersen spelade tolv säsonger i Virum-Sorgenfri HK.

2000 gifte Camilla Andersen sig med den norska handbollsspelaren Mia Hundvin. De skildes tre år senare. I december 2016 gifte hon sig med Charlotte Rust Pedersen.

2012 blev Andersen upptagen i Danska Hall of Fame som 27:e medlem.[4] Hon är handbollsexpert på DR under VM-slutrundorna, för både damer och herrar.

Klubbar[redigera | redigera wikitext]

Meriter[redigera | redigera wikitext]

Med landslaget[redigera | redigera wikitext]

Med klubblag[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]