Carl Johan von Königsmarck

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Carl Johan Königsmarck)
Carl Johan von Königsmarck, oljemålning av Martin Mijtens d.ä. 1680
Carl Johan von Königsmarck på en gravyr (1682)

Carl Johan von Königsmarck, född 5 maj 1659, död 27 augusti 1686 var en svensk greve och militär.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Föräldrarna var Conrad Christoff von Königsmarck och Maria Kristina Wrangel. Redan som mycket ung gick von Königsmarck i Malteserordens tjänst och vann sin första utmärkelse då han vid arton års ålder under försöket att komma ombord på ett fientligt turkiskt skepp med detta sprängdes i luften och simmande återkom till sin egen galär. För sin tapperhet tilldelades han malteserkorset. von Königsmarck gick därefter i engelsk tjänst mot morerna och utmärkte sig i anfallet på Tanger.

År 1682 begicks i London ett mord på en Thomas Thynne. von Königsmarck var förälskad i hans fru, lady Ogle, och en rad omständigheter tydde på att han var den skyldige. I brist på bevis frikändes han, mycket tack vare den popularitet hans militära insatser i Englands tjänst hade förlänat honom.

Kort därefter trädde han i fransk krigstjänst och deltog i slaget vid Ponte-Major i Katalonien, men då franske kungen med vapenmakt ville undertrycka samvetsfriheten hos sina reformerta undersåtar lämnade von Königsmarck Frankrike och trädde i stället i sin farbroder Otto Wilhelm von Königsmarcks tjänst. Han deltog i slaget vid Argos, men drabbades därefter av en febersjukdom och avled 27 augusti 1686.

Källor[redigera | redigera wikitext]