Galär

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En fransk galär och nederländska seglande örlogsfartyg vid en hamn, målning av Abraham Willaerts.

En galär, även galärfartyg, är ett fartyg som drivs främst med hjälp av roddare och som användes för såväl krig och handel från tidig antik fram till början av 1800-talet. Galärer användes i antikens Grekland, av fenicierna och Persiska riket. Galärens ursprung är höljt i dunkel, men de var bland de tidigaste formerna av fartyg som kunde segla på öppet hav.

Antika galärer[redigera | redigera wikitext]

Forntidens galärer styrdes med styråra. De hade vanligtvis bröstvärn som skyddade besättningen och ett eller två fyrkantiga råsegel. De största galärerna var utrustade med kastmaskiner, torn för bågskyttar och masterna var ofta försedda med märskorgar för soldaterna ombord. Fartygets största vapen utgjordes av en ramm i fören som låg under vattenlinjen.

Medeltida och tidigmoderna galärer[redigera | redigera wikitext]

Under medeltiden ersattes tornen med plattformar för bågskyttar och slungkastare. Någon gång under senantiken eller tidig medeltid övergick man till trekantiga latinsegel och man använde ofta grekisk eld som anfallsvapen. Det sista stora galärslaget var slaget vid Lepanto 1571 [1] och under 1600-talet blev galärerna utkonkurrerade av fullriggade segelfartyg i rollen som krigs- och handelsfartyg.[2] Galärer fanns kvar ända in på tidigt 1800-tal i kustflottor, bland annat den svenska Skärgårdsflottan och dess ryska motsvarighet.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Barometern 24 augusti 2009 - Det första stora kriget (läst 7 april 2011)
  2. ^ Svenska Dagbladet 13 november 2004 - Pirater i Alger plågade Europa i tre sekler (läst 6 april 2011)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]