Cementa

Från Wikipedia
Cementa i Skövde

Cementa AB är ett av Sveriges största byggmaterialföretag och ingår i den tyska internationella koncernen Heidelberg cement group. Cementa tillverkar och marknadsför cement samt erbjuder kunskap om användning av cementbaserade produkter. Tillverkningen sker i Slite, Skövde och Degerhamn - platser där det finns god tillgång på det för cementtillverkning viktiga råmaterialet kalksten. Cementa har sitt ursprung i cementbolaget Skånska Cement.

Historik

Äldre cementbil.
Cementa godsvagnar.
Cementa i Slite.
M/S Östanvik lossar cement vid Cementa, Liljeholmen.

År 1869 reste den då nyutexaminerade civilingenjören Otto Fahnehjelm till Gotland för att undersöka möjligheterna att anlägga där en cementfabrik. Fahnehjelm var den förste i Sverige som på allvar studerade cementfrågan. Någon fabrik tillkom dock aldrig på Gotland utan det blev istället i Skåne, där man 1870 konstaterade att kalkstenen från Limhamns kalkbrott var lämplig för cementtillverkning.

Skånska Cement grundades år 1871 och anlade Sveriges första cementfabrik 1873 i Lomma för utnyttjande av kalkstensförekomsten i Limhamn.[1] Företagets start var ett direkt resultat av Otto Fahnehjelms undersökningar av de svenska kalkarterna. Fahnehjelm ritade också bolagets första byggnader.

Hans efterföljare A.W. Lundberg, som varit stadsbyggmästare i Falun, fortsatte med projektet och tog kontakt med några engelska industrimän, som var intresserade av att anlägga en cementfabrik på Gotland. Man undersökte möjligheterna att tillverka portlandcement på ön.

Det första bolaget som grundades 1887 för att tillverka cement på Gotland i Visby slog ej väl ut, och tvingades lägga ned. På 1910-talet återupptogs dock tillverkningen på nytt, nu med större framgång under namnet AB Visby Cementfabrik. 1917 grundades även Slite Cement & kalk[2] och kort därpå Vallevikens cementfabrik i Rute.[3] Fabrikerna i Visby och Slite köptes 1931 av Skånska Cement, medan Vallevikens cementfabrik lades ned 1947.

År 1893 bildas Svenska Cementförsäljningsaktiebolaget Cementa för att samordna marknadsföringen mellan Skånska Cementaktiebolaget i Limhamn, Ölands Cementfabrik i Degerhamn och Visby Cementfabrik på Gotland. 1930 köpte Skånska Cementaktiebolaget upp aktiemajoriteten i Visby Cementfabrik.[4]

Svenska Cementförsäljningsaktiebolaget Cementa blev 1966 helägt av Skånska Cement AB, som senare övertog firmanamnet för sitt nya dotterbolag för cementtillverkningen. År 1973 förvärvade Cementa konkurrenten Gullhögen och Euroc bildades och blev Cementas moderbolag.[5] År 1996 gick Euroc och norska Aker samman under namnet Scancem och tre år senare köpte den tyska koncernen HeidelbergCement AG Scancem.

Cementa idag

Cementas produkter används huvudsakligen av betongtillverkare och entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen. Omsättningen var år 2011 ca 1,3 miljarder kr och antalet medarbetare uppgår till ca 425 personer. Cementa har ett eget rederi med en fartygsflotta på över 14 fartyg.

Se även

Källor

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 218 
  2. ^ Gottland Svenska Turistföreninges resehandböcker XV, 1921
  3. ^ Svenska Turistföreningens årsskrift 1940
  4. ^ Beskrivning till kartbladen Visby och Lummelunda, SGU serie aa, n:o 183
  5. ^ Nationalencyklopedin multimedia plus, 2000

Externa länkar