Cerradon

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Carradon i Brasilien

Cerradon är en stor savann i det inre av Brasilien, vilken täcker omkring en femtedel av landets yta[1]. Dessutom täcker den delar av Paraguay och Bolivia.

Växt- och djurliv[redigera | redigera wikitext]

Cerradon är den savann i världen med störst biologisk mångfald. Vissa delar av regionen domineras av stora slättområden där gräs utgör merparten av vegetationen. Andra delar av regionen är mer skogslika. Mellan dessa ytterligheter finns en rad olika naturtyper.

I regionen finns minst 10 400 arter av kärlväxter, 780 arter av fiskar, 180 arter av reptiler, 837 fågelarter och 195 arter av däggdjur. De flesta av dessa arter finns endast i Cerradon (Cavalcanti 1999). Större rovdjur i regionen är bland annat reptiler, pumor, jaguar, manvarg, ozelot och jätteutter. Bland de stora växtätarna kan nämnas låglandstapiren och pampashjorten. I regionen finns också ett flertal arter av apor.

Det varierade växt- och djurlivet i regionen är starkt hotat av olika mänskliga verksamheter. I synnerhet kommer hotet från den storskaliga odlingen av sojabönor samt bränning av vegetation för framställning av träkol. För att skona en del av regionen från alltför påtaglig mänsklig verksamhet har två större nationalparker upprättats, i Chapada dos Veadeiros nationalpark och i Emas nationalpark.

Externa sidor[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.wwf.se/source.php/1119529/wwf-1078461-1.pdf (hämtat 3 februari 2010)

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Cavalcanti, R.B. 1999. Ações prioritárias para a conservação da biodiversidade do Cerrado e Pantanal: Sumário Executivo. Belo Horizonte.

Denna artikel är helt eller delvis baserad på engelska wikipedia.