Dansk Samling

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Dansk Samling är ett nationell dansk förening, på kristlig grund, bildad 1936 av författaren Arne Sørensen.

Partipolitisk verksamhet[redigera | redigera wikitext]

Ursprungligen var föreningen partipolitiskt obunden men 1939 kandiderade man i folketingsvalet, i avsikt att samla människor kring "det enda nödvändiga"; att värna Danmarks frihet och självständighet.

Under den tyska ockupationen deltog Dansk Samling i frihetskampen och organiserade sig bl a i Holger Danske-grupper. Man var det enda politiska parti som tydligt tog avstånd från den förda samarbetspolitiken med ockupationsmakten och erhöll tack vare det tillräckligt folkligt stöd för att få mandat i folketinget vid valen 1943 och 1945. Partiet var representerat i Danmarks Frihedsråd 1943-45 och i den danska befrielseregeringen maj-november 1945.

I folketinget verkade Dansk Samling som ett borgerligt mittenparti[källa behövs]. Man lyckades, under efterkrigstiden inte hålla sig kvar i folketinget, trots att man ställde upp i valen 1947, april 1953 och 1964. I valen 1966 och 1968 stödde en fraktion inom partiet Liberalt Centrums kandidatur.

EU-motstånd[redigera | redigera wikitext]

Under 1960- och 70-talen övergav man den parlamentariska kampmetoden och koncentrerade sig istället på att motverka planerna på en dansk EG-anslutning (efter kongressbeslut 1961).

1972 var Dansk Samling med om att bilda Folkebevægelsen mod EF, där man fortfarande är en av medlemsorganisationerna.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]