David (Donatello)

Från Wikipedia
David
KonstnärDonatello
Basfakta
Tillkomstårcirka 1440
Typstaty av brons
Mått (höjd)158 cm 
PlatsMuseo Nazionale del Bargello, Florens

David är en bronsstaty utförd av den italienske skulptören Donatello omkring 1440. Den var ett banbrytande verk under den tidiga renässansen och är idag utställd i Museo Nazionale del Bargello i Florens.

Statyn avbildar kung David i en drömsk kontemplativ stämning sedan han besegrat jätten Goljat vars huvud ligger vid hans fötter. Han håller Goljats stora svärd i handen och står i kontrapostställning hämtad från klassiska förebilder. Men i kontrast till de klassiska statyerna ger Donatellos David ett feminint och blygt intryck. Den graciösa naturalismen och bronsens känsliga ytstruktur samverkar för att göra skulpturen levande; förmågan att ingjuta mänskliga känslor i klassiska skulpturer var Donatellos största talang.

Detta medvetet sensuella verk var den första nakenskulpturen i naturlig storlek som gjutits i brons sedan antiken. Nakenheten förstärks dessutom av hatten och stövlarna och orsakade en smärre skandal när den visades första gången i Florens. Visserligen var nakenhet i konsten inte något okänt vid tiden, men här föreföll det helt omotiverat eftersom motivet inte påkallar det på samma sätt som i en bild av till exempel Adam och Eva.

Den bibliska David användes ofta av Florens som symbol för staden. Vid tiden för Donatellos staty låg statsstäderna Milano och Florens i krig med varandra och hans verk kan tolkas mot av bakgrund av detta. Den unga, oskyldiga David gestaltar Florens, och Goljat är Milano.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  • Manca, Joseph; Sarah Costello, Patrick Bade (2007). 1000 berömda skulpturer. Läsförlaget. sid. 259. ISBN 978-91-7902-448-2 
  • Laurell, Anne (1994). Konstboken. Albert Bonniers Förlag. sid. 135. ISBN 91-0-056859-7 
  • Beckett, Wendy (1995). Bonniers stora bok om måleriets historia. Stockholm: Bonnier Alba i samarbete med National Gallery of Art, Washington, D.C. sid. 83. ISBN 91-34-51656-5 
  • Uffizierna

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Wikimedia Commons har media som rör David.