Drenica

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Glogovac och Skenderajs kommuner i Drenicaregionen.

Drenica är en region i centrala Kosovo. Den sträcker sig norrut mot byarna Brobaniq och Verrnica ända till Mitrovicas utkanter och fortsätter söder mot Malisheva och Shtime. Längs väst omfattar den ett antal byar i kommunen Klina. Skenderaj och Drenas ligger centralt i Drenicadalen.

Regionen Drenica är den region i Kosovo som är mest känd för sin motståndsvilja mot olika ockupanter likt det Sparta var i dåtidens Grekland är Drenica känd för.[källa behövs] Osmanerna lyckades aldrig få fullständig kontroll över Drenicadalen under de 500 år de ockuperade Balkan och Kosovo. Redan år 1389 benämns Milos Obilic som idag anses vara serbernas ”nationalhjälte” i en gammal skrift vara född i byn Kopilic i Drenica och ha religionen Latin som huvudreligion (katolicism) vilket de flesta albaner på den tiden hörde till.

Under 1800-talet led både den kapitulerande osmanska hären stora förluster i Drenica dalen och dess arvtagare Serbien skulle få ett helvete under drygt 200 år. Kring början av 1900-talet spredd sig ett upplopp från Drenica runt om i hela Kosovo med Ahmet Delia som överhuvud. Han var känd för sitt mod och sin gerillakrigsföring mot de serbiska kavalleritrupperna. År 1924 beslöt sig Serbiens Nikola Pasic att etniskt rensa och utrota den albanska befolkningen i Drenica dalen med serbiska generaler. Tusentals trupper rörde sig från Mitrovica och söderut mot Drenica dalen med tung artilleri och tusentals trupper i hopp om att för gott tysta ner upploppen i Drenica. Men det visade sig vara ett stort misstag. Drenica krigaren Azem Galica med sina krigare skapade ett inferno för de serbiska trupperna och drev den serbiska befolkningen i Kosovo på flykt och skapade en fri zon i hela Drenica dalen som han gav namnet Arberia till. Nikola Pasic försökte med förhandlingar och brutala attacker men det visade sig vara onödigt då terrängen i Drenica var svåroåtkomlig och kändes bäst av Azem Galicas krigare och trupper.

Balli Kombetar bildades i Drenica under andra världskriget och hade som syfte att förena de albanska delarna till ett. Deras huvudmotståndare var partisanerna och cetniks medan deras allierade var de tyska ss trupperna. Med ledning av Shaban Polluzha och Mehmet Gradica lyckades de slå partisanerna i Kosovo men sedan Tyskland kapitulerade gav de upp kring 1945.

1991 skapades UCK av Adem Jashari i Drenica som skulle bli en av de viktigaste punkterna i Kosovos historia. Gerillan växte sig allt större och med ledning av Adem Jashari spred den sig runt i hela Kosovo och gjorde ett starkt motstånd mot den serbiska militären.