Dubbelalbum

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Ett dubbelalbum på CD.

Ett dubbelalbum är en förpackning som innehåller två skivor i stället för en. Detta gäller oavsett lagringsmedium (LP, CD e.dyl.). Mer ovanligt är trippelalbum.

Om dubbelalbumet innehåller två LP-skivor kallas det dubbel-LP. Motsvarande format för CD kallas dubbel-CD. Det är inte alltid säkert att en skiva ursprungligen utgiven som dubbel-LP blir en dubbel-CD när den återutges på CD. Eftersom CD:n har längre maximal speltid får man ganska ofta plats med två LP på en CD.

Samlingsalbum utges ofta som dubbelskivor, om artisten i fråga vill ta med många låtar från en stor produktion, men i vissa fall har artister utgivit originalalbum som dubbelskivor. Filmmusiken från vissa filmer, särskilt musikaler, ges också ibland ut på dubbelskivor. Det är bara de som är dubbla i original som i egentlig mening brukar avses när man talar om dubbelalbum, samlingar räknas inte på samma sätt. I listan nedan tas endast med originalalbum eller inspelningar från särskilda liveframträdanden.

Exempel på kända dubbel-LP

Se även