Förförstärkare

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Ett exempel på en förförstärkare

Förförstärkaren (försteget) är den del av en musik-/HiFi-anläggning som sitter som spindeln i nätet. Den medger användaren att med ingångsväljaren välja signalkänna (CD-spelare, skivspelare, radiotuner, bandspelare etc) att lyssna på samt möjlighet att ställa volymen. Utöver det kan de ha massor av andra funktioner, såsom t ex att den kan erbjuda RIAA-steg (steg med hög och frekvensberoende gain enligt RIAA-standarden till vilken man kopplar sin skivspelare), balanskontroll, bas- och diskantreglering, eventuella filter eller en mera avancerad equalizer).

Ofta är förförstärkaren hopbyggd med slutsteget till en (integrerad) förstärkare men i sammanhang där hög effekt eller en mera avancerad uppbyggnad av anläggningen krävs är enheterna ofta separata.

I PA-anläggningar och inspelningsutrustning ersätts förförstärkaren normalt av ett mixerbord med samma funktioner, men fler ingångar och större möjligheter att manipulera ljudet.

Förförstärkare som är aktiva har ofta en gain på runt 12 dB (oftast mellan 6 och 20 dB) medan passiva försteg som regel saknar både RIAA-steg och gain, och därför bara passar till slutsteg med atypiskt hög ingångskänslighet (=hög gain).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]