Förstoppning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Förstoppning
Klassifikation och externa resurser
Röntgen av ett barn med förstoppning.
ICD-10 K59.0
ICD-9 564.0
DiseasesDB 3080
MedlinePlus 003125
eMedicine med/2833 
MeSH engelsk

Förstoppning, obstipation, innebär att avföring inte lämnar kroppen tillräckligt ofta. De vanligaste orsakerna är för lågt vätskeintag (dehydrering) och en fiberfattig kost. En svår typ av förstoppning, bestående av anhopning av hårt tarminnehåll i tjocktarmen, kallas koprostas. Förstoppning kan även uppstå som en följd av bl.a. sjukdom eller medicinering. Kvinnor drabbas oftare än män.

Det finns olika behandlingar mot förstoppning, däribland laxermedel. Vissa laxermedel är tarmretande, vilket innebär att de irriterar tarmen och därmed ökar tarmrörelserna. Dessa medel är effektiva men kan samtidigt bli beroendeframkallande och bör därför inte användas regelbundet. Andra laxermedel smörjer tarm och avföring så tarmtömning underlättas. Osmotiska medel drar ut vatten i tarmen och gör avföringen lösare. Bulkmedel fyller ut tarmarna, som därmed får mer att arbeta med.

Förstoppning kan vidare behandlas med ett vattenbaserat lavemang. Lavemang kan också förebygga förstoppning genom att stimulera tarmmotorik.

Fiberrik föda, motion, mindre stillasittande och regelbundna toalettvanor är viktiga faktorer för att motverka förstoppning. Det finns inte vetenskapliga belägg för att det hjälper att dricka mer än törsten kräver.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]