Diarré

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Diarré (förr utsot eller durklopp) är inte i sig en sjukdom, utan ett symtom (av lös avföring) som uppstår då mag- och tarmkanalen ansätts av vissa patogena mikroorganismer, såsom till exempel campylobacter eller salmonella, eller vissa gifter från växter och svampar. Ett av de avgjort största problemen med diarrén i sig är den vätska som kroppen förlorar, vilket kan leda till uttorkning som måste behandlas.

Ett närbesläktat begrepp är turistdiarré, en term som används inom hälso- och sjukvården för att beteckna de fall av mag- och tarmåkommor som drabbar utlandsresenärer vid mötet med en främmande matkultur och den annorlunda livsmedelshållningen.

Uppmärksammade fall av mag- och tarmsjukdomar är bland annat det utbrott av dysenteri som drabbade Napoleon I 1812 vilket definitivt bidrog till problemen under fälttåget mot Ryssland, samt det utbrott av diarréer som de tyska soldaterna råkade ut för i el-Alamein i Egypten, vilket betydligt försvårade den tyske fältmarskalken Rommels ansatser att försvara sig.

På apoteken saluförs flera preparat som är verksamma mot vissa typer av diarré, till exempel loperamid.

Vattnig diarré[redigera | redigera wikitext]

Vattnig diarré kan ha flera orsaker: 1. Toxinmedierad diarré: Orsakas av t ex ETEC eller kolera. 2. Viral gastroenterit: Orsakas av t ex norovirus eller rotavirus. 3. Parasitinfektion: Ger långvarig diarré.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]