Finlands flagga

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Finlands nationsflagga

Finlands nationsflagga
Användning Nations- och handelsflagga Civil- och handelsflagga
Proportioner 11:18 (4+3+4:5+3+10)
Antagen 1918
Finlands statsflagga (rektangulär)

Finlands statsflagga (rektangulär)
Användning Statsflagga Statsflagga
Proportioner 11:18 (4+3+4:5+3+10)
Antagen 1918
Finlands statsflagga (tretungad)

Finlands statsflagga (tretungad)
Användning Örlogsflagga Örlogsflagga
Proportioner 11:19 (4+3+4:5+3+6+5)
Antagen 1918
Republikens presidents flagga

Republikens presidents flagga
Proportioner 11:19 (4+3+4:5+3+6+5)
Antagen 1918

Finlands flagga består av ett blått kors på vit botten. Färgerna är blå 294C och vit (statsflaggan även röd 186C och gul 123C) enligt färgsystemet PMS.

Symbolik[redigera | redigera wikitext]

Den vita bottnen sägs representera det snön som täcker landets jord. Det blåa korset sägs representera vattendragen i ”Tusen sjöars land”. Flaggan antogs efter det Finska inbördeskriget 1918. Själva utformningen, med korset, representerar enighet med de andra nordiska länderna, speciellt då Sverige.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

Flaggan finns i två varianter, nationsflagga och statsflagga. Nationsflaggan är den flagga som används civilt, den enkla vit-blå korsflaggan. Statsflaggan används av i lag eller annat stadgande namngivna statliga myndigheter och har Finlands vapen i kvadratisk form i korsmitten. Nationsflaggan är alltid rektangulär, medan statsflaggan också finns i tretungad variant för militärt bruk samt i en variant som presidentflagga.

Statsflaggan[redigera | redigera wikitext]

I statsflaggan infogas Finlands statsvapen i mitten av korset. Försvarsmaktens flagga är tretungad med statsvapnet i mitten av korset. Presidentens flagga är tretungad med statsvapnet i mitten av korset samt Frihetskorset i vänstra hörnet.

Föregångare[redigera | redigera wikitext]

Finländska segelföreningars flaggprototyp
Rysslands örlogsflagga

Föregångare till nationsflaggan kan anses vara den flagga som tsaren av Ryssland gav finländska segelföreningar tillstånd att använda med Nyländska jaktklubben som första förening år 1861. År 1920 tillkom det smala vita korset inom det blåa korset. Respektive förenings emblem finns i övre hörnet närmast stången (på bilden representerad av ett av en cirkel inneslutande ett kryss), och flaggan torde i sin tur ha sitt ursprung i den ryska flottans flagga. Denna flagga används på praktiskt taget alla föreningsregistrerade privata båtar än idag. Den får användas istället för nationalflaggan på fritidsfarkoster, utan begränsningar i lag eller förordning. I länder som inte så ofta besöks av finländska båtar kan flaggan dock förorsaka förvirring eller missförstånd.

Flagga före 1918[redigera | redigera wikitext]

Flagga före 1918

Innan den nuvarande flaggan antogs 1918 användes bland annat flaggor med motivet hämtat från statsvapnet.[källa behövs]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]