Flaggstång

Från Wikipedia
Version från den 21 juni 2017 kl. 05.33 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta2))
Gula och blå flaggstänger

Flaggstång är en stång avsedd för upphängning av flagga eller vimpel. En flaggstång tillverkas vanligen av trä eller glasfiber och monteras fast lodrätt i marken eller på ett berg.

En fasadflaggstång, även kallad fasadstång, är en mindre flaggstång avsedd att fästas på en fasadvägg eller dylikt.

Bruk

Nationsflaggan hissas på flaggdagar, på allmänna helgdagar eller vid andra särskilda högtider som exempelvis födelsedagar. Övriga dagar brukar ibland vimpel användas. Även andra typer av flaggor än nationella flaggor används, till exempel reklamflaggor, men dessa bör ersättas med nationsflaggan på de nämnda högtidsdagarna.

Vid dödsfall och begravningar hissas flaggan "på halv stång" för att markera att man har sorg. Detta innebär att flaggan först hissas upp till topp, för att sedan omedelbart sänkas ned till 2/3 höjd om det är fristående flagga, eller till halva höjden om det är en fasadstång.[1] När flaggan tas ned görs manövern baklänges; först hissas flaggan i topp för att sedan omedelbart halas ner.

Konstruktion

Ursprungligen var flaggstången tillverkad av trä med en skåra längst upp genom vilken flaggstångslinan löper. Numera tillverkas flaggstänger oftast av glasfiber eller trä som limmas till en ihålig flaggstång så att en ventilationskanal bildas i stången. På så sätt eliminerar man risken för fukt och rötproblem i stången. Flaggstänger är oftast vita, men det förekommer också andra färger. Flaggstångslinan används för att hissa och hala ner flaggan.

Flaggstångsknapen

Flaggstångsknapen kan vara tillverkad av plast, trä eller lättmetall. Den är fäst på flaggstången, cirka 1,40 meter över marknivå. Det finns även flaggstänger med dubbla knapar, där den övre knappen sitter på fyra meters höjd. Man fäster flaggstångslinan i den övre knappen för att obehöriga inte ska kunna hissa eller hala flaggan så enkelt olovandes. Flaggstångsknapen används för att fästa flaggstångslinan i. Moderna flaggstänger saknar idag flaggstångsknap och har istället endast en vev för att hissa och hala flaggan med. Flaggstänger för offentliga platser har dessutom ofta en liten låsbar dörr på stången för att förhindra obehörig användning av flaggstången.

Flaggstångsknoppen

En flaggstångsknopp av svensk modell.

Flaggstångsknopp kallas den knopp som sätts fast i övre delen av en flaggstång. Knoppar finns i olika utföranden och storlekar beroende på flaggstångens längd. Exklusiva flaggstångsknoppar kan vara tillverkade i glas och belagda med bladguld medan enklare varianter är av plast. I Sverige är knoppen normalt droppformad, men i andra länder kan andra former förekomma, till exempel rund eller oval.

Flaggstångslinan

Flaggstångslinan var ursprungligen gjord av hampa och tillverkad på ett repslageri. Numera används flaggstångslina i spunnen nylon, vilket är mer hållbart. Flaggstångslinan används till att hissa upp flaggan i flaggstången. Längden på en flaggstångslina beräknas genom att ta dubbla längden på flaggstången som linan ska användas till och till detta läggs en säkertslängd på 1-3 meter. Efter upphissad flagga fästes flaggstångslinan med ett dubbelt halvslag på flaggstångsknappen.

Flaggstångslinan sätts på plats innan flaggstången reses och bör för det mesta bytas ut med cirka 10 års mellanrum. Åtgärden sammanfaller ofta med att det också börjar vara dags att tvätta själva flaggstången.

Höjd på Flaggstången

En tredjedel av stången bör vara högre än huset och den bör exponeras mot en lugn bakgrund.

Storlek på flagga och vimpel

Stånglängd (m) 6,00 8,00 9,00 10,0 11,0 12,0 14,0
Flagglängd (m) 1,50 2,00 2,40 2,40 3,00 3,00 3,60
Vimpellängd (m) 2,00 3,00 3,00 3,00 4,00 4,00 5,00

Rekordflaggstänger

Se även

Referenser

Externa länkar