Slagsta

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°15′14″N 17°50′43″Ö / 59.25389°N 17.84528°Ö / 59.25389; 17.84528

Denna artikeln behandlar kommundelen Slagsta i Botkyrka, för Slagsta i Eskilstuna se Slagsta, Eskilstuna

Slagsta är en kommundel och ett bostadsområde i Botkyrka kommun. Det är beläget mellan E4:an i söder och en del av Mälarens strand i norr. Området har fått sitt namn efter Slagsta gård, men namnet är belagt långt före gårdens uppkomst. Under Slagsta gård lydde tidigare två tegelbruk som var bland de största i Mälardalen. Bland annat lär stora delar av Gamla stan i Stockholm vara byggd med murtegel från Slagsta.

År 1911 startade Föreningen för sinnesslöa barns vård ett skolhem för utvecklingsstörda barn och ett seminarium för utbildning av lärarinnor i en nyuppförd byggnad, ritad av Georg Ringström, vid Slagsta. År 1951 övertogs skolhemmet av Stockholms stad, som 1955 även öppnade ett vårdhem för barn och ett arbetshem för kvinnor på området. Verksamheten nedlades 1973, varefter byggnaderna revs, men delar av den omgivande parken finns fortfarande bevarade.

Idag är området ett småhusområde som blev inflyttningsklart omkring 1974. De tidigare tegelbruken är förklaringen till att småhusområdet är byggt i terrassform. Man har nämligen tagit lera i 2,5 m djupa skikt.

Vid Mälarstranden finns ett kommunalt bad, Slagstabadet, och för båtintresserade finns Slagsta Marina. I Slagsta finns också en friskola, Kastanjen, som tillämpar Freinetpedagogik. Spelmans- och folkdanslaget Slagsta Gille bildades år 1980. Slagsta förfogar även över en angörningspunkt för Vägverkets färja till Ekerö.

År 2000 öppnade Slagsta Strand Köpcentrum intill E4/E20 med ett trettiotal butiker. Men så började Kungens kurva bygga ut sitt utbud några kilometer norrut med bland annat Heron City. Den ena affären efter den andra stängde igen i Slagsta köpcentrum och 2010 stängde anläggningen. Under ett nytt namn "Slagsta Gate" skall centrumet omprofileras till en inriktning mot sport och teknik.


Bilder[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]