Foie gras

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gåslever, senapsfrön och gröna lökar stekt i ankspad
En hel foie gras

Foie gras (franska: ung. fet lever) är levern från gäss eller ankor, som har blivit onaturligt gödda för att deras lever skall bli extra fet. I Frankrike tvångsmatas fåglarna enligt en metod som på franska kallas gavage vilket innebär att ett långt rör förs ned i djurens matstrupe och därefter pumpas en fett- och kolhydratrik matblandning ner i strupen via röret[1][2][3] (bild). Detta upprepas två till tre gånger om dagen i ungefär en månads tid innan fåglarna slaktas. I andra länder kan dock levern produceras med naturlig matning.

Den onaturligt stora mängd mat som fåglarna dagligen tvingas äta gör att stora mängder fett lagras i levern, en i grunden fullt naturlig mekanism som kallas hepatisk steatos, och gör att flyttfåglar kan lagra stora mängder fett inför sin flytt till vinter- eller sommarhabitatet. Vid spontan självgödning kommer levern sällan upp i mer än ca två gånger sin vanliga storlek, men vid tvångsmatning är tiofaldiga ökningar inte ovanliga. Gavage är förbjuden i ett flertal länder, däribland Sverige[4].

Foie gras anses vara en av det franska kökets största delikatesser och brukar serveras helstekt eller i form av en paté (gåsleverpaté, pâté de fois gras), ofta tillsammans med ett sött vin (exempelvis Sauternes).

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Britannica Advocacy for Animals, advocacy.britannica.com/blog/advocacy/tag/foie-gras
  2. ^ http://parttw0.blogspot.se/2011/06/foie-gras.html
  3. ^ http://www.stopforcefeeding.com/content/sonoma-foie-gras
  4. ^ http://www.djurensratt.se/vara-fragor/internationellt-arbete/las-mer/produktion-av-ank-och-gaslever