Fornegyptisk religion

Från Wikipedia
Version från den 9 oktober 2014 kl. 15.49 av Romulus74 (Diskussion | Bidrag) (Rullade tillbaka redigeringar av 212.181.114.62 (diskussion) till senaste version av Doubleczar)
Gudarna Osiris, Anubis och Horus, från en gravmålning ca 1300 fKr.

Fornegyptisk religion betecknar det heterogena trossystem som dominerade samhället i det forntida Egypten. Trossystemet var präglat av komplex polyteism och skiftade i form under de cirka 3000 år som det utgjorde den etablerade religionen i det egyptiska samhället. Religionen var i motsats till t ex de abrahamitiska religionerna ingen enhetlig samling skrifter och institutioner utan bestod av diverse seder och traditioner som syftade till att binda människorna och naturen till det gudomliga.[1]

I likhet med många andra polyteistiska trossystem i den antika världen förekommer åtskilliga gudomar som flera olika gestalter med varierande gudomliga förmågor och symbolik, och vissa gudomar kunde med tiden i princip fasas ut för att ersättas av nya. En viktig ikonografisk skillnad mellan antik grekisk mytologi och fornegyptisk tro är att de fornegyptiska gudarna brukade framställas med människokropp och djurhuvud.

Teologi

Det polyteistiska systemet

För de forntida egyptierna utgjorde naturen i sig gudomliga krafter, inklusive väderfenomen och djurlivet.[1] Många gudar kom i olika skepnader och kunde därför vara förknippade med olika mytologiska roller samtidigt, medan många naturkrafter såsom exempelvis solen var så centrala för samhällslivet att de förknippades med många olika gudar samtidigt. Trossystemet innefattade alltifrån de viktigaste gudarna med centrala roller i universum till mindre viktiga gudomar och demoner med begränsade religiösa funktioner.[2] Som så många andra polyteistiska religioner var den fornegyptiska öppen för att även ta in gudomar från andra religioner i det egna trossystemet, och i flera fall upphöjdes även avlidna faraoner till gudomlig status i efterlivet.

Historia

Polyteismen avbröts under en kort tid av farao Akhenatons införande av den allenarådande solguden Aton. En omfattande beskrivning av den egyptiska religionen återfinns bland texterna i Jumilhac-papyrusen.

Källor

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Ancient Egyptian religion.
  1. ^ [a b] Assmann, Jan (2001) [1984]. The Search for God in Ancient Egypt. Lorton, David transl. Cornell University Press. ISBN 0-8014-8729-3. s.1–5, 63–64, 80-82.
  2. ^ Wilkinson, Richard H. The Complete Gods and Goddesses of Ancient Egypt. Thames & Hudson. ISBN 0-500-05120-8. s.30-32, 89