Promession

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Frystorkning, även kallat promession (löfte), är en teknik som förbereder en avliden, så att att de biologiska förutsättningarna säkerställer att stoftet blir till jord på riktigt. Metoden har också kallats ekologisk begravning och har tidvis fått stor uppmärksamhet i media, både i Sverige och internationellt. Opinionsundersökningar visar på ett stort intresse från allmänheten. Promession är en ekologisk jordbegravningbegravningar, ett alternativ till traditionell jordbegravningkistbegravning men kan även användas som ett försteg till en miljöförbättrad kremation kremering.

Begreppet bygger på en kombination av beprövade tekniker som förbereder kroppen för en naturlig förmultning. För att en promering skall kunna genomföras, skall kroppen bevaras i sin organiska form efter döden. Stoftet efter en avliden behöver inte heller balsameras balsameras utan fryses.Kroppen ska frysas ner till 18 minusgrader, varefter den exponeras för flytande kväve. Kroppen blir då mycket skör, och biologen bakom metoden framhåller att bara en kort mekanisk vibration omvandlar kroppen till ett organiskt pulver. Stoftet föreslås sedan föras in i en vakuumkammare där det frusna vattnet avångas. Därefter föres stoftet genom en metallavskiljare där eventuella metaller såsom amalgam/kvicksilver och kroppsreservdelar (pacemaker med mera) ska separeras bort.

Slutprodukten föreslås läggas i en kista av majsstärkelse. Det organiska och luktfria pulvret skall då inte påverkas, då det förvarades torrt. Gravsättningen skall kunna ske ytligt i jord som på 6-18 månader omvandlar kistan och dess innehåll till mull. I samband med gravsättningen skulle den avlidnes eller de anhörigas önskan om en buske eller ett träd kunna planteras tillsammans med kistan.

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Promession är omdiskuterat och ifrågasatt. Ingen anläggning för promession har byggts eller tagits i bruk. Det är inte bevisat att metoden fungerar i praktiken, tvärtom menar kritiker att det är en fysikalisk[1] omöjlighet att finfördela en frystorkad människokropp på detta sätt. [2] [3]


Att bygga en anläggning av denna dignitet kräver stora ekonomiska resurser, vilket kanske är främsta anledningen till att det aldrig har tagits i bruk. Vad anbelangar sönderdelningen så måste vattnet som finns i kroppen vid nedfrysningen till -196°C först avlägsnas,(se Amorphous Ice) http://www.lsbu.ac.uk/water/images/amorphpt.gif för att kunna ge en porösare substans som har möjlighet att finfördelas vid en eventuell "skakning" som i detta fall måste ske vid en mycket hög frekvens och styrka av ljudvågor, då kan detta vara fullt möjligt. Att låta kistan följa med i hanteringen kan tyckas vara onödig med tanke på miljöbesparande aspekter, och även sammansättningen av dess struktur.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Referensfel: Ogiltig <ref>-tag; ingen text har angivits för referensen med namnet moller
  2. ^ ”Ekologisk begravning”. Sveriges Radio. 2010. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=3818201. Läst 8 juli 2010. 
  3. ^ ”Promession fungerar inte”. Östran. 2011. http://www.ostran.se/nyheter/kalmar/promession_fungerar_inte. Läst 21 februari 2011. 

Se även[redigera | redigera wikitext]