Gustaf Arrhenius (filosof)

Från Wikipedia
Version från den 22 juni 2017 kl. 10.53 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 0 som döda. #IABot (v1.4beta3))

Gustaf Svante Henning Arrhenius, född den 28 juni 1966, är en svensk filosof.

Han är professor i praktisk filosofi vid Stockholms universitet[1] och är även knuten till Collège d'etude mondiales, Oxford Uehiro Centre for Practical Ethics, University of Oxford[2], Institutet för framtidsstudier och är ledamot av Sveriges unga akademi och Academia Europaea.

Arrhenius forskning om framtida generationers rättigheter och populationsetik har blivit uppmärksammad,[källa behövs] framför allt genom de omöjlighetsteorem han har bevisat inom det senare området. Diskussionen av populationsetiken tog fart på 1980-talet i och med Derek Parfits bok Reasons and Persons där han presenterade sitt berömda tankeexperiment om den motbjudande slutsatsen. Arrhenius för denna diskussion vidare och visar att även om man kan undvika Kenneth Arrows omöjlighetsteorem genom att tillåta en mycket rikare information om individers välfärd så uppstår nya omöjlighetsteorem med mycket svaga villkor om man tillåter att de jämförda populationerna varierar i storlek.

Sedan november 2014 är Arrhenius VD för Institutet för framtidsstudier i Stockholm, en fristående forskningsstiftelse där det bedrivs policyrelevant tvärvetenskaplig forskning om viktiga framtidsfrågor. Här leder han verksamheten utifrån sitt forskningsprogram "Vilken framtid? Utmaningar och vägval i det 21:a århundradet"[3].

Källor

Fotnoter