Hoppa till innehållet

Gårdfarihandlare

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Gårdfarihandel)
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Gårdfarihandlare, skulptur av Gunnel Frieberg i Klostergårdens centrum i Lund.

Gårdfarihandlare sysslade med Gårdfarihandel, försäljning, ursprungligen av egna hemslöjdsalster, under färder i främmande bygder. Denna form av handel, som förekom i Sverige redan under medeltiden, började som en binäring till jordbruket men blev i vissa fall med tiden en betydelsefull näringsgren.

De mest kända gårdfarihandlarna var knallarna från Sjuhäradsbygden i Västergötland, men även från övre Dalarna spreds hemslöjdsalster över stora områden. Kring mitten av 1800-talet fanns det 5 000–7 000 gårdfarihandlare i Sverige.[1] Nasare är en äldre benämning för gårdfarihandlare som sedan även kom att användas nedsättande om dörrförsäljare.

Under bland annat 1800-talet var det vanligt att judar verkade som gårdfarihandlare. En annan folkgrupp som ibland livnärde sig som gårdfarihandlare var resandefolket.[2]

Gråe är benämning på gårdfarihandlare från Älvdalen i Dalarna som under vandringar i Norrland sålde hemslöjdsalster eller fabrikstillverkade produkter. Dessa handlare hade ett eget språk, gråspråket, som var obegripligt för utomstående.

Fram till 1846 var reguljär mellanhandshandel i stort sett förbjuden på landsbygden.

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Nationalencyklopedin, uppslagsord "gårdfarihandel"
  2. ^ Hazell, Bo (2012-04-02). Resandefolket: Från tattare till traveller (Kraftigt bearbetad och utökad upplaga 2011). Ordfront. sid. 69. ISBN 978-91-7441-403-5. https://books.google.se/books?id=gpnjCgAAQBAJ&pg=PT69. Läst 13 maj 2020 

Litteratur

  • Ejdestam, Julius, Svenskt folklivslexikon. (1975)