Hoppa till innehållet

Henning Süssner

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Henning Süssner
Född1970
SysselsättningPolitiker
Politiskt parti
Vänsterpartiet
Redigera Wikidata

Henning Süssner Rubin, född 1970 i Düsseldorf i Västtyskland, är en svensk politiker (vänsterpartist)[1] och historiker.

Süssner gick med i Tyska kommunistpartiets ungdomsförbund Sozialistische Deutsche Arbeiterjugend (SDAJ) 1985 och senare i tyska vänsterpartiet Partei des Demokratischen Sozialismus (PDS). 1995 flyttade han till Sverige. 1998 blev han förbundssekreterare i Ung Vänster efter Kalle Larsson.

År 2004 utsågs han att leda den interna analysgrupp som tillsattes efter SVT Uppdrag gransknings dokumentär om Vänsterpartiets historia. I samband med detta anklagades han av historieprofessorn Kjell Östberg för att vara en försvarare av stalinism.[2] Bland annat har han i ett kapitel i Ung Vänsters jubileumsbok från 2002, "Solidaritet med Sovjetunionen och arvet efter Stalin", fört fram ståndpunkten att försvaret av stalinismen varit nödvändig för partiet [3].

Süssner Rubin har fram till 2016 varit kommunalpolitiskt aktiv i Landskrona kommun, men flyttade därefter till Malmö.[1]

Han är sedan augusti 2007 rektor för Kvarnby folkhögskola[4] i Malmö och är gift med Ana Süssner Rubin.

Källor

Externa länkar

Företrädare:
Kalle Larsson
Ung Vänsters förbundssekreterare
1998–1999
Efterträdare:
Åsa Brunius