Hjärnblödning

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Hjärnblödning
Klassifikation och externa resurser
Datortomografi av spontan hjärnblödning
ICD-10 I60.0

-I62

, S06
ICD-9 430-432, 850-854
DiseasesDB 6870
eMedicine neuro/177 
MeSH engelsk

Hjärnblödning innebär att ett blodkärl i hjärnan brister och betraktas som en form av slaganfall (stroke). Symtomen är inte helt olika de som visar sig vid blodpropp i hjärnan, hjärninfarkt, så behandlingen av slaganfall är svår att avgöra primärt. Hjärnblödning innebär syreförlust i hjärnan och kan orsaka livshotande skador. Nervcellerna i hjärnan klarar sig nämligen endast en liten tid utan syre[ifrågasatt uppgift]. Eftersom man endast har en viss mängd hjärnceller[ifrågasatt uppgift], så kan detta få mycket drastiska följder.

Olika typer av hjärnblödning klassas efter i vilket skikt de uppstår:

  • Epiduralblödning - blödning mellan skallen och den yttersta, hårda hjärnhinnan

Ofta orsakad av att blodkärl brister, till exempel efter slag mot tinningen. Ofta unga. Snabb försämring av personen, akut insats kan vara livräddande.

  • Subduralblödning - blödning mellan den yttre och mellersta hjärnhinnan

Orsakad av yttre våld. Även mindre slag kan drabba äldre med skörare blodkärl. Symtomen kan utvecklas långsamt och på upp till månader ge symtom av förvirring, glömska, huvudvärk med mera.

  • Subarachnoidalblödning - mellan mellersta och inre hjärnhinnan

Orsakas av svaghet i ett blodkärl, oftast på grund av aneurysm (80%) eller kärlmissbildning (15%). Riskfaktorer för blödning är bland annat högt blodtryck, rökning, alkoholmissbruk och blödningssjukdomar. Kan ge kraftig och snabbt debuterande huvudvärk, så kallad "åskknallshuvudvärk", illamående, kräkningar och medvetandesänkning. Ofta sker en ny, större blödning inom några timmar eller dagar och man bör ha kommit under akut vård innan dess. Dödligheten är cirka 30% i akutskedet. Diagnosen ställs akut med datortomografi och eventuellt ett prov på ryggmärgsvätskan, en så kallad lumbalpunktion. Patienten skall övervakas på en intensivvårdsavdelning. Sedan bör man snarast kartlägga kärlen i huvudet för att kunna åtgärda aneurysm och kärlmissbildningar. Detta kan ske genom operation eller genom metoder som görs under en röntgenundersökning.

  • Intracerebral blödning - blödning inne i hjärnvävnaden

Förr, innan man ordentligt behandlade högt blodtryck, var den en av våra vanligaste orsaker till för tidig död.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]