Huvudsingel

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

En huvudsingel är oftast den första singeln från en artists eller bands musikalbum. Ibland är den första singeln från ett album inte en huvudsingel utan istället en marknadsföringssingel som exempelvis låten "Roll with It" av det brittiska rockbandet Oasis.

Ett albums huvudsingel är annorlunda jämfört med de övriga som ges ut från albumet då den oftast släpps före resten av skivan för att ge lyssnare en föraning om vad som kommer. Huvudsingeln är ofta den avgörande faktorn när konsumenter bestämmer sig för om de ska förhandsbeställa ett ännu inte utgivet musikalbum. Singeln är på så vis ett viktigt val för en artist och skivbolag eftersom en mindre bra sådan kan avskräcka potentiella köpare medan en bra lockar fler att köpa det kommande albumet.

Under 2000-talet blev det populärt att ge ut huvudsingeln flera månader innan skivan gavs ut, det har till och med blivit mer och mer vanligt att ge ut den 2:a singeln innan albumet. När försäljningssiffrorna för album dalar allt mer för varje år utnyttjar skivbolagen den allt växande singelmarknaden. Musikbutiker på internet, så som Itunes, uppmuntrar skivbolag att ge ut singlar i förväg eftersom de blir tillgängliga att köpa för endast 12-9 kr. R&B-sångaren Usher, till exempel, gav ut huvudsingeln "Love in This Club" fyra månader innan sångarens album, Here I Stand, som gavs ut i maj. Den andra singeln, "Love in This Club, Part II" gavs ut en månad innan albumet. Ibland misslyckas huvudsingeln att bli framgångsrik vilket blir kostsamt då skivbolagen inte får igen pengarna de lagt ut på att marknadsföra låten. För att minska effekterna av en "floppande" huvudsingel händer det att skivbolag, via pressmeddelanden, märker om låten till endast en marknadsföringssingel. Den amerikanska sångerskan Monica och hennes skivbolag J Records gav ut huvudsingeln "Anything (To Find You)" den 2 augusti 2011. Låten tog sig till en 119:e plats på Billboard Hot 100 varpå sångerskans albumrelease flyttades fram flera månader. En ny huvudsingel gavs ut, balladen "Until It's Gone", som också misslyckades att klättra till några högre listpositioner. Monicas album New Life, som planerades för utgivning hösten år 2011 flyttades fram till maj år 2012. Skivans slutgiltiga huvudsingel blev "It All Belongs to Me", en duett med Brandy. Ett annat exempel är "Louboutins" av popsångerskan Jennifer Lopez. Låten tjänade som den officiella huvudsingeln från hennes album Love? den 8 december år 2009. Trots uppträdanden på både American Music Awards och Ellen DeGeneres Show tog sig låten aldrig in på några singellistor varpå Lopez sparkades från Epic Records.[1] En ny huvudsingel, "On the Floor" gavs ut år 2011 via Island Records.

För närvarande, främst i USA men även i andra länder, är det vanligt att artister väljer låtar i upptempo som huvudsingeln då dessa är medryckande och lyssnare lägger märke till dem. Många gånger i det här fallet är den senare en ballad som ger lyssnare en ide om skivans vidd och vad den har att erbjuda. Kvinnliga sångare som Mariah Carey, Whitney Houston och Christina Aguilera följer ofta upp upptempo singeln med en ballad, något som brukar fungera till deras fördel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Jennifer Lopez Dropped From Sony Music Epic Records”. music.spreadit.org. http://music.spreadit.org/jennifer-lopez-dropped-from-sony-music-epic-records/. Läst 14 juli 2012.