Indian (mc)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För andra betydelser av ordet indian, se Indian (olika betydelser)
Oscar Hedström med den första prototypen av Indian år 1901
Indian motorcykel vid veteranmotorcykelmöte i Håverud

Indian är ett amerikanskt motorcykelmärke ursprungligen tillverkat av Indian Motocycle Company, grundat år 1901 av George Hendee och den svenskfödde Oscar Hedström i Springfield, Massachusetts, USA.

Indian Motocycle Company (1901–53)[redigera | redigera wikitext]

Indian hade sina största framgångar före första världskriget, i början på 1910-talet, då de sålde fler motorcyklar än någon annan tillverkare. Indian var tidiga med växellåda som tillval, storvinsten i 1911 års TT-loppIsle of Man där Indianförare tog de tre första priserna kan delvis tillskrivas den tvåväxlade lådan. 1913 kom bakhjulsfjädring, men den ökade kostnaden som detta medförde gjorde att motorcykeln fick ännu svårare att konkurrera med de allt billigare T-Fordarna. Bakhjulsfjädringen försvann strax efter första världskriget och återkom inte förrän på 1940 års Chief och Four.

År 1940 sålde Indian nästan lika många motorcyklar som ärkerivalen Harley-Davidson. Anledningen till att inget "r" ingår i ordet Motocycle sägs vara att man ville minska risken för varumärkeskonflikter med andra motorcykeltillverkare.[1] Populära modeller var Scout, tillverkade 192041, och Chief, som hade sin storhetstid 192253. När tillverkningen upphörde 1953 var Indian världens äldsta ännu existerande motorcykelmärke, en titel som då tillföll Triumph.

Gilroy Indian Motorcycle (1999–2003)[redigera | redigera wikitext]

Indian Chief byggd 1948.

År 1999 grundades ett nytt företag, Gilroy Indian Motorcycle, som återupplivade varumärket.[2] Företaget hade sitt huvudkontor i Gilroy, Kalifornien, och modellerna som producerades kallas ofta för Gilroy Indians. Tillverkningen fortsatte fram till och med 2003, då företaget försattes i konkurs.

Indian Motorcycle Company (2006-)[redigera | redigera wikitext]

Den 20 juli 2006 grundades företaget Indian Motorcycle Company – nu med "r" i Motorcycle. Företaget har sitt säte i Kings Mountain, North Carolina, och ägs till stora delar av det Londonbaserade företaget Stellican Limited. Det nya företaget planerar bland annat att under 2008 återuppta produktionen av Chief,[3] om än i modernare tappning, samt att producera reservdelar och tillbehör både till sina egna modeller, och de modeller som salufördes av Gilroy Indian Motorcycle.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Den Indian Scout från 1920 som Munro satte sina rekord på.
  • En känd Indianförare är Burt Munro, som satte många hastighetsrekord på landBonneville med en kraftigt modifierad Scout tillverkad 1920. Hans rekord i klassen för motorcyklar med kåpor och en maximal slagvolym på 1000cc sattes 1967, och står sig än i dag. Hans väg mot världsekorden skildras i filmen Citronträd och motorolja (originaltitel: The World's Fastest Indian) 2005 där han gestaltas av Anthony Hopkins.
  • Mellan 1955 och 1960 tillverkade det då brittiska företaget Royal Enfield flera serier av motorcyklar som i USA såldes av det amerikanska företaget Brockhouse Corporation under varumärket Enfield Indian. Brockhouse Corporation hade förvärvat varumärket "Indian Motorcycle" efter likvidationen av det ursprungliga företaget år 1953 – företaget Royal Enfield upplöstes emellertid år 1970. År 1995 köptes rättigheterna till företagsnamnet upp av det indiska företaget Enfield India. Sedan dess försäljs alltså indientillverkade Royal Enfield Indian-motorcyklar av ett indiskt företag. Företaget har som mest salufört sina motorcyklar i tjugo länder, men har numera inte längre rätt att använda varumärket "Indian" utanför Indien.[källa behövs]
  • Mike Tomasnyzeeländare som flyttat till USA – bedriver nyproduktion av reservdelar, och säljer kompletta byggsatser för Indian Chief under namnet Kiwi Indian.[4]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Motorcykelhistoriska klubben: MCHK-tidningen 4.2004
  2. ^ CycleTownUSA Indian Motorcycle Page: Post 1953 Indian motocycle history
  3. ^ Indian Motorcycle Company: Company FAQ
  4. ^ Kiwi Indian

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]