Jens Jørgen Thorsen

Från Wikipedia
Version från den 27 juni 2015 kl. 18.47 av Kyllo (Diskussion | Bidrag) (Ersätter källmall eftersom artikeln innehåller källor +rubrikputs)

Jens Jørgen Thorsen, född, 2 februari 1932 i Holstebro, Danmark, död 15 november 2000 i Sverige, var en dansk multikonstnär, som hade sin bas i Sverige.

Mest känd för sina planer om en Jesusfilm på 1970-talet med arbetstiteln The Love affairs of Jesus Christ, som väckte stor internationell uppmärksamhet och anklagelser om blasfemi och flera dödshot mot hans person. Det danska filminstitutet drog tillbaka sitt finansiella stöd till filmen i samband med uppmärksamheten.

Som konstnär använde Thorsen ofta provokationen som medel. Tillsammans med sin kollega Jørgen Nash utförde han från 1962 och framåt många situationistiska aktioner bl.a. i danska Folketinget (riksdagen), Danska akademin, och Det Kongelige Teater (Kungliga teatern i Köpenhamn). Thorsen var också en målare som bl.a. målade vilda och informella tavlor [1] och offentliga plank [2], med hjälp av både pensel, händer och penis [3]. Som konstnär verkade han snarast för en samhällsomskapande konst, och hans verksamhet kan karakteriseras av begreppet Homo ludens ("den lekande människan"), ett begrepp som inspirerade honom mycket.

Thorsen hade studerat både arkitektur och konsthistoria. Som konsthistoriker fick Thorsen stort erkännande i den danska offentligheten för sina stora kunskaper genom en rad konstfrågeprogram i dansk TV. Han skrev också en hyllad bok om den danska modernistiska konsten.

Förutom en annan Jesus-film med den danska titeln Jesus vender tilbage, gjorde Thorsen bl.a. Stille dagar i Clichy och dokumentärfilmerna Et år med Henry och Lys (ljus).

Bibliografi

Källor

Externa länkar