Julskinka

Från Wikipedia
Julskinka

Julskinka är en rimmad skinka (från gris) som först ugnsbakats eller kokats (spadet brukar sparas till dopp i grytan) och sedan griljerats med senap. Julskinka anses av många i Sverige som obligatoriskt vid jul[1] och dukas fram från julafton och under de övriga juldagarna. Den brukar serveras tillsammans med senap och äppelmos. Rester av julskinka kan användas i annan matlagning även efter frysning.

Innehåll

När fettet skärs bort på julskinkan innehåller den omkring tre procent fett och salthalten på färdigkokt skinka är också omkring tre procent. Julskinkor i Sverige innehåller, likt andra charkprodukter, vanligtvis nitrit. Det förhindrar tillväxt av bakterier och ökar hållbarheten. Kravmärkt julskinka får däremot inte innehålla nitrit. Den är därför gråare i färgen och har kortare hållbarhet.[1]

Historia

Julskinkan som sådan omtalas första gången hos Olof Rudbeck i hans Atlantica och förekom främst hos överklassen där den stektes på spett. Den griljerade skinkan blev populär under 1800-talet.[2]

Julskinka brukar rimmas, kokas, senapsgriljeras och ugnsbakas. Under senare år har färdigkokt och färdiggriljerad skinka blivit allt vanligare i livsmedelsaffärerna. Även skinkspad kan köpas färdigt av den som vill ha dopp i grytan men vill slippa jobbet med att koka skinkan.

Källor

  1. ^ [a b] ”Allt du behöver veta om julskinka”. Svenskt Kött. http://www.svensktkott.se/aktuellt/nyheter/allt-du-behover-veta-om-julskinka/. Läst 11 december 2016. 
  2. ^ Fil, fläsk och falukorv - Svenska mattraditioner genom tiderna, Jan-Öjvind Swahn

Se även

Externa länkar