Jutta Müller

Från Wikipedia
Jutta Müller
Jutta Müller år 1964.
Född13 december 1928
Chemnitz, Sachsen, Tyskland
Död2 november 2023[1] (94 år)
Bernau bei Berlin, Brandenburg, Tyskland
Medborgare iTyskland
SysselsättningKonståkare, konståkningstränare
Politiskt parti
Tysklands socialistiska enhetsparti
MakeBringfried Müller[2]
BarnGabriele Seyfert (f. 1948)
Utmärkelser
Karl-Marx-Orden
Fäderneslandets förtjänstorden i guld
Redigera Wikidata

Jutta Müller, född Lötzsch den 13 december 1928 i Chemnitz, Sachsen, död 2 november 2023 i Bernau bei Berlin, Brandenburg,[3] var en tysk konståkningstränare och tidigare konståkare. Hennes adepter vann totalt tre olympiska guld, tio VM-titlar, 18 EM-titlar och 42 östtyska mästerskap. Hon är känd som tränare av Katarina Witt och dottern Gabriele Seyfert.

Jutta Müller blev som aktiv östtysk mästare i paråkning 1949 tillsammans med Irene Salzmann. På grund av kriget var det brist på manliga konståkare i paråkningen. Hon arbetade som lärare i tyska, musik, matematik och idrott och blev medlem i Tysklands socialistiska enhetsparti 1946.

Müller började som tränare 1955 och blev med tiden en av de främsta konståkningstränarna. Hon var tränare i SC Karl-Marx-Stadt. De första stora framgångarna fick dottern Gabriele Seyfert som blev Europa- och världsmästare. Müller tränade sedan konståkare som Günter Zöller, Jan Hoffmann, Sonja Morgenstern, Marion Weber, Anett Pötzsch, Constanze Gensel, Katarina Witt, Simone Lang, Evelyn Großmann och Ronny Winkler.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Eiskunstlauf-Ikone Jutta Müller ist tot (på tyska), läs online.[källa från Wikidata]
  2. ^ läs online, www.fc-erzgebirge.de .[källa från Wikidata]
  3. ^ Eiskunstlauf-Ikone Jutta Müller ist tot (tyska)