Kaliumsulfid

Från Wikipedia
Kaliumsulfid
Kristallstruktur
Systematiskt namnKaliumsulfid
Övriga namnDikaliumsulfid

Dikaliummonosulfid

Kaliummonosulfid
Kemisk formelK2S
Molmassa110,262 g/mol
UtseendeFärglösa kristaller
CAS-nummer1312-73-8
Egenskaper
Densitet1,8 g/cm³
Löslighet (vatten)omvandlas till KSH och KOH
Smältpunkt840 °C
Kokpunkt(söderdelas)
Faror
NFPA 704

SI-enheter & STP används om ej annat angivits

Kaliumsulfid är en kemisk förening med formeln K2S. Denna färglösa solid påträffas sällan då ämnet raskt reagerar med vatten; en reaktion som ger kaliumvätesulfid (KSH) och kaliumhydroxid (KOH).

Struktur[redigera | redigera wikitext]

Kaliumsulfid antar antifluoritstruktur, vilket betyder att de små K+-jonerna upptar de tetrahedrala (F-) platserna i fluorit, och de större S2--jonerna upptar de åttakoordinerade Ca2+-platserna. Litiumsulfid (Li2S), natriumsulfid (Na2S) och rubidiumsulfid (Rb2S) kristalliserar sig på samma sätt.

Tillverkning och reaktioner[redigera | redigera wikitext]

K2S uppstår från reaktionen av kalium och svavel. I laboratoriet utförs denna syntes vanligtvis genom att kombinera en lösning av kalium i vattenfri ammoniak med rent svavel.

Detta salt innehåller den starkt basiska anjonen S2−, som fullständigt hydrolyseras i vatten enligt följande reaktionsformel:

K2S + H2O → KOH + KSH

Denna reaktion är dock inkonsekvent eftersom blandningen av SH och OH beter sig som en källa till S2−. Andra alkalimetallsulfider beter sig på samma sätt.

Användningsområden[redigera | redigera wikitext]

Kaliumsulfider bildas när krut förbränns och är viktiga intermediat i många pyrotekniska effekter, såsom senko hanabi och vissa glitterprodukter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Potassium sulfide, 26 februari 2010.