Konstskola

Från Wikipedia
Den utskrivbara versionen stöds inte längre och kanske innehåller renderingsfel. Uppdatera din webbläsares bokmärken och använd standardutskriftsfunktionen istället.
Marie Bashkirtseff, In the Studio, 1881, Dnipropetrovsk State Art Museum, Dnipropetrovsk.

Konstskola är en organiserad verksamhet för att utbilda amatörer eller yrkesmän i bildkonst.

Konstskola är idag vanligen liktydig med grundskola i konstnärligt utövande, medan en högre skola benämns konsthögskola, eller - i många länder - konstakademi.

I Europa började organiserad konstutbildning i Italien med undervisning inom Accademia delle Arti del Disegno i Florens 1563. Den stod under beskydd av hertigen av Toscana, Cosimo I. de’ Medici och denna skolmodell med kunglig/furstlig beskyddad utbildning vann efterföljd i andra europeiska länder. Påven skaffade sig inflytande 1593 i Accademia di San Luca i Rom och den franske kungen inrättade 1648 Académie royale de peinture et de sculpture.

I Sverige påbörjades systematiserad konstnärsutbildning 1735 med Taravals Ritskola i Stockholm i samband med inredningsarbetet efter återuppbyggnaden av Kungliga Slottet efter den stora slottsbranden, då Slottet Tre Kronor. Denna utvecklades till utbildning i konst och arkitektur bedriven av den svenska Akademien för de fria konsterna.

Se även