Kubuntu

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kubuntu
Kubuntu logo
Kubuntu 13.10 ("Saucy Salamander")
Kubuntu 13.10 ("Saucy Salamander").
Företag / utvecklare Blue Systems. Canonical Ltd./Ubuntu Foundation
OS-familj Unixliknande
Arbetsstatus pågående
Källkod Öppen källkod
Senaste version 14.04 "Trusty Tahr" LTS[1]/ 17 april 2014
Licens GNU GPL, GNU LGPL m. fl.
Kärntyp Monolitisk (Linux)
Webbplats kubuntu.com

Kubuntu är en variant av operativsystemet Linux baserad på distributionen Debian. Kubuntu är syster till systemet Ubuntu och delar samma grunduppbyggnad med detta, vilket medför att program som är skrivna och anpassade för Ubuntu även kan köras direkt under Kubuntu. Kubuntu använder KDE då å andra sidan Ubuntu använder sig av GNOME som grafiskt användargränssnitt.

Kubuntus grafiska miljö bygger på skrivbordssystemet KDE.

Versionssystemet bygger på år och månad. Till exempel utgavs version 13.10 år 2013, månad 10 (oktober) och version 8.10 år 2008, månad 10 (oktober).

Namn[redigera | redigera wikitext]

"Kubuntu", som uttalas /kùbúntú/, betyder "för mänskligheten" på Bemban. Termen kommer från ordet "ubuntu" vilket betyder "mänsklighet", vilket även är namnet på Kubuntus systersystem. Att namnet börjar med ett K är för att visa att systemet använder KDE. Av ren slump betyder även Kubuntu "vänlig själ" på Mizo, och "fri" (som i 'fri påfyllning') på Kirundi.

Versioner[redigera | redigera wikitext]

Kubuntus nuvarande version är 14.04 och har kodnamnet "Trusty Tahr". Varje version av Kubuntu har ett kodnamn, vilket är samma som det som Ubuntu använder för dess motsvarande version.

Även om Kubuntu i sig är gratis ger Canonical professionell support mot ersättning. Kubuntu har annars forum på internet där användare gratis kan ställa frågor och få hjälp. Canonical ger dock inte support lika länge för alla versioner. Vissa versioner är sk LTS-versioner, Long Term Support, där support ges i flera år medan vanliga versioner endast har support till dess nästa version släpps (plus ett litet tag till). En ny LTS version släpps normalt varje 2 år och LTS version har 3 års support på Ubuntu skrivbordet och 5 år på Ubuntu Server av säkerhetsuppdateringar.[2]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Kubuntu 14.04 LTS”. http://www.kubuntu.org/news/kubuntu-14.04. Läst 7 september 2014. 
  2. ^ wiki.ubuntu (2010-09-22). ”LTS”. https://wiki.ubuntu.com/LTS. Läst 17 oktober 2009. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]