Kuratorskonventet i Uppsala

Från Wikipedia
Version från den 27 september 2014 kl. 14.53 av Sekreterare (Diskussion | Bidrag) (Årtal)
Kuratorskonventet
Bildat1831
AdressÖvre slottsgatan 7
753 10 UPPSALA
Webbplatswww.kuratorskonventet.se


Studentnationer vid
Uppsala universitet


Stockholms · Uplands · Gästrike-Hälsinge · Östgöta · Västgöta · Södermanlands-Nerikes · Västmanlands-Dala · Smålands · Göteborgs · Kalmar · Värmlands · Norrlands · Gotlands Kuratorskonventet

Kuratorskonventet, KK i dagligt tal, är Uppsalas tretton studentnationers samarbetsorgan. Det bildades år 1831 för att öka samarbetet mellan nationerna och tillvarata deras gemensamma intressen.

Kuratorskonventet sammanträder en gång i månaden under terminstid. Två kuratorer från varje nation har rösträtt, men representanter för många andra studentorganisationer, som studentkårerna, Universitetskyrkan och Studenthälsan, är adjungerade.

I dagsläget finns tre arvoderade ämbetsmän på Kuratorskonventet. Curator Curatorum (CC) är ordförande och heltidsarvoderad, Vice Curator Curatorum (vCC) är vice ordförande har övergripande ansvar för de sociala aktiviteter som anordnas inom ramen för konventets verksamhet och är halvtidsarvoderad. vCC är även Ordförande i Klubbmästarkonventet. Custos Pecuniae (CP) är kassör, också halvtidsarvoderad. Utöver dessa finns en mängd funktionärer som arbetar på frivillig basis, som sekreterare, ledamöter i arbetsnämnden samt olika funktionärer i underkonventen.

KK ger ut tidningen Recentior för universitetets alla recentiorer i början av varje termin. Det är också skapare och var huvudman till Studentradion 98,9.

Underkonvent

Till Kuratorskonventet hör tretton underkonvent som samordnar de aktiviteter mellan nationerna som inte ligger på kuratorsnivå.

  • Arkivariekonventet, samarbetsorganet för nationernas arkivarier och antikvarier. Bildades som en utbrytning ur bibliotekariekonventet 1994.
  • Bibliotekariekonventet, som samordnar de olika nationsbibliotekens verksamheter och ligger bakom webbplatsen Nationsbibliotek.se. Konventet har funnits sedan 1962. Detta konvents historia finns beskriven i boken I böckernas tjänst - Bibliotekariekonventet i Uppsala 1962-2002, Uppsala 2002.
  • Fanbärarkonventet, samordnar de olika nationernas fanbärares representation vid bland annat universitetets högtider.
  • Idrottskonventet, samordnar nationernas idrottsföreningars verksamheter. Ordnar även olika cuper och serier mellan nationslagen.
  • Internationella konventet, är ett samarbetsorgan för nationernas internationella sekreterare och samverkar även med andra studentorganisationer. Målet är att bereda universitetets utbytesstudenter en så bra tid i Uppsala som möjligt.
  • Klubbmästarkonventet, syftar till att samordna tredje kuratorers och andra heltidsanställdas arbete inom mat- och utskänkningsområdet. Gemensamma inköp och kurser för nationernas klubbverkare ingår också i konventets arbetsuppgifter.
  • Körkonventet, ett forum för nationernas körer. Arrangerar bland annat Nationskörsfestivalen.
  • Marskalkskonventet, samordnar verksamheten för nationernas marskalkar. Är det konvent som syns mest utåt i officiella sammanhang. Nationernas marskalkar deltar vid olika högtidliga tillfällen vid universitetet och den egna nationen. Återkommande uppdrag för universitetets räkning är recentiorsmottagningen, professorsinstallationer, doktorspromoveringar, statsbesök mm.
  • Orkesterkonventet, samarbetsorgan för Uppsalas studentorkestrar. Anordnar lokala orkesterarrangemang, kurser, samt håller kontakten med Sveriges övriga studentorkestrar. Orkesterkonventet deltar i arrangerandet av Studentorkesterfestivalen (STORK) de år den går i Uppsala.
  • Recentiorskonventet, samordnar nationernas verksamhet för recentiorer.
  • Teaterkonventet, en paraplyorganisation för alla nationernas teater- och spexgrupper.
  • Stipendiekonventet, samordnar nationernas stipendieverksamhet främst gentemot universitetet. Fungerar även som forum för nationernas stipendieansvariga. Stipendiekonventet tillsätter Wallmarks och Wirsells allmänna stipendier efter förslag från universitetet.
  • Tidningskonventet, är nationstidningarnas samarbetsorgan.

Se även

Externa länkar