Kvarnvikens kvarn

Kvarnvikens kvarn
Kvarnvikens kvarn, 2008
Information
Typ av museumArbetslivsmuseum
PlatsKanaans väg 51, Bromma, Sverige
Etablerat1984
Webbplats
Museet Kvarnvikens kvarn & såg

Kvarnviken med Kvarnvikens kvarn och Kvarnvikens såg är ett arbetslivsmuseum som ligger vid Mälaren mellan Grimsta och Blackeberg i stadsdelen Bromma i Stockholm. Kvarnviken ingår i Grimsta naturreservat och är sedan år 2000 ett skyddat byggnadsminne.

Historik

Kvarnviken 1817.
Kvarnvikens kvarn på kvarndagen den 15 maj 2016 (video).

I Kvarnvikens dalgång har det funnits vattenkvarnar sedan medeltiden. Som mest fanns det fyra små skvaltkvarnar som ägdes av olika gårdar. På Wilhelm Maximilian Carpelans karta över Stockholms omgivningar från 1817 redovisas tre vattenkvarnar mellan Mälaren och Råcksta träsk.

Kvarnvikens kvarn och såg som finns idag och de flesta byggnaderna i Kvarnviken uppfördes 1882 på initiativ av snusfabrikör “snuskungen” Knut Ljunglöf, som hade sin bostad, Ljunglöfska slottet i närheten. Kvarnen byggdes som en handelskvarn och var mycket modern för sin tid. Drivkraften var en vattenturbin tillverkad av James Leffel, Springfield Ohio, USA. Som reserv fanns en ångmaskin att tillgå. Bredvid kvarnen fanns en såg.

Anläggningen drevs ursprungligen med vatten som leds i en stenskodd ränna från Råcksta träsk och en mindre kvarndamm. Senare ersattes vatten- och ångdriften med en tändkulemotor och numera, vid visningar, med en Bolinder-Munktell traktordiesel. Ljunglöf hade hoppats på stordrift i Kvarnviken, men så blev det aldrig. Kvarnen betjänade bara gårdarna i omgivningen och driften lades ner 1950.

Kvarnviken ägs sedan 1927 av Stockholms stad. År 1984 bildades Föreningen Museet Kvarnvikens Kvarn och Såg, som arbetar bland annat för kvarnens fortbestånd som ett levande arbetslivsmuseum. Föreningen anordnar kvarndagar några gånger om året, då kvarnen och sädesmagasinet öppnas för allmänheten. Till kvarnens byggnader hör idag, förutom själva kvarnen, ett stort plåtklätt sädesmagasin, mjölnarbostaden och sågen.

Bilder, exteriör

Bilder, interiör

Källor

Externa länkar