Lars Molin (författare)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Lars Molin
Född Lars Fredrik Molin
6 maj 1942
Järpen, Jämtlands län
Död 7 februari 1999 (56 år)
Sundbyberg, Stockholms län
År som aktiv 19701999
IMDb

Lars Fredrik Molin, född 6 maj 1942 i Järpen,[1] Jämtlands län, död 7 februari 1999 i Sundbyberg, Stockholms län, var en svensk författare, dramatiker och regissör.

Molin arbetade som vägmästare fram till 1972. Hans debut skedde med romanen Bomsalva, 1970, som handlar om en olycka i ett kraftverksbygge där tre arbetare dödas och där det mesta i boken är självupplevt. Året därpå var det dags för debuten som dramatiker, med filmen Badjävlar, om motsättningar mellan bofasta och sommargäster, som också blev hans publika genombrott.

Molins berömda tv-produktioner inkluderar bland annat Potatishandlaren, Kejsarn av Portugallien (efter Selma Lagerlöfs roman) och Tre Kärlekar, vilka alla har nått stor publik då de sändes i tv.

Han rönte också internationella framgångar, bland annat vann han den eftertraktade Emmy-statyetten för bästa tv-produktion, med Den tatuerade änkan, med Mona Malm i huvudrollen, 1998.

Molin avled den 7 februari 1999 och begravdes den 28 april samma år på Sundbybergs begravningsplats, avdelning Sundbybergsdelen.

Filmografi, i urval[redigera | redigera wikitext]

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Priser och utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ http://www.larsmolinsallskapet.se/biografi.html

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]