Lidwall & Söner

Från Wikipedia
Motorvarpbåten Sigvard
Bogserbåten Pontus
R/V Aurelia, 2009

Lidwall & Söner AB i Leksand var ett varv och en mekanisk verkstad i Leksand.

Företaget grundades 1943 i Övermo i Leksands kommun av Erik Lidwall (1880 -? ) och hans fem söner Sigvard, Sven-Helmer, Gunnar, Martin och Gösta (1917 - 2013). Erik Lidwall var då 63 och hade hela sitt liv arbetat med flottning i Dalarna och tillverkning och underhåll av båtar och annan utrustning för flottning. Han hade bland annat från 1916 varit verkmästare på Dalelfvarnes Flottnings Förenings varv i Övermo.

Lidwall & Söner tillverkade mekanisk utrustning av olika slag, främst för timmerhantering, inklusive 802 båtar mellan 1945 och 1986.

De första två båtarna beställdes 1945, och var två varpbåtar för Hellefors Bruks AB. Den sist tillverkade båten levererades i januari 1987 till Kindasågen i Kisa. Den var en så kallad traktorbåt, som hanterade sjölagrat timmer, en arbetsbåt försedd med en hydrauliskt höj- och sänkbar gaffel.

Ägarskap[redigera | redigera wikitext]

Familjen Lidwall sålde företaget 1966 till AB Borlänge verkstäder. Gösta och Sigvard Lidwall fortsatte att arbeta i företaget och köpte tillbaka det året därpå. De sålde det en andra gång 1969 till 1969 Henning Knutz och Gunnar Park, medan yngste sonen Gösta Lidwall stannade kvar som anställd båtkonstruktör. Företaget drevs under namnet Lidwalls Verkstads AB och såldes vidare 1975 till Market Partners Utveckling AB i Stockholm, som styckade upp det i olika företag. En rekonstruktion följde 1977. Efter flera ägarbyten och en ny konkurs 1980 tillverkas den sista båten 1987.

Företaget drivs fortfarande av Swans Mekaniska i Gagnef.

Byggda båtar i urval[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]