Ligna

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Koordinater: 59°18′55″N 18°2′17″Ö / 59.31528°N 18.03806°Ö / 59.31528; 18.03806

Annons för Ligna Nya Snickeriaktiebolag
Brand i Igelsta Trävaru AB på Ligna industriområde 22 december 1953. Till vänster Hornsgatan, till höger ses gaveln till Vårdhemmet Högalid. Källa: Stockholmskällan

Ligna var ett snickeri och senare ett industriområdeSödermalm i Stockholm. Namnet Ligna är pluralis av det latinska ordet för trä, lignum. Området utgörs idag av Drakenbergsparken.

Ligna Nya Snickeriaktiebolag grundades på 1870-talet av arkitekten Pehr Johan Ekman och låg invid Hornsgatan nära den nuvarande gatan Lignagatan. En brädgård anlades senare bredvid snickeriet. Lignaområdet kom senare att bli ett av Södermalms sista småskaliga industriområden med småindustrier, skrotlager, vedkapar och små bilverkstäder. I mitten av 1900-talet hade Nya Murbruksfabrikens i Stockholm AB murbrukstillverkning i Ligna industriområde. Området, som var beläget mellan Hornsgatan, nuvarande Zinkensdamms koloniområde, Årstaviken och Tantolundens västra bergsluttning, växte successivt fram med industrier utmed Västra stambanans gamla sträckning mot Liljeholmen.

I Lignaområdet uppfördes Stockholms stads arbetsinrättning 1902–1905 med plats för 1.432 intagna. Man kunde inte bygga alldeles invid Hornsgatan, för vid den här tidpunkten gick Södra stambanan ett stycke nedanför och parallellt med gatan på dess södra sida och järnvägen fortsatte sedan ut på en järnvägsbank från 1859 bredvid Liljeholmsbron (denna lösning ersattes av Årstabron 1929). Ner till arbetsinrättningen ledde trätrappor från Hornsgatan.

Arbetsinrättningen, som senare namnändrades till Vårdhemmet Högalid, stängdes i slutet av 1960-talet efter hård kritik om vanvård och misshandel av de intagna. 1964 hade en journalist från Stockholms-Tidningen lyckats ta sig in i anstalten för att undersöka om ryktena var sanna att de så kallade ”Högalidsgubbarna” misshandlades på vårdhemmet. Vid det laget var inrättningen svårt nedsliten. På Vårdhemmet Högalid hade man föst ihop en stor mängd alkoholister, kroppsligt sjuka och mentalsjuka, bl a för att arbeta med att binda kvastar till den kommunala gatsopningen. De bullar och småfranskor som bakades i bageriet såldes på stan och kallades ”Högalidsbakelser”. Inrättningen, som hade betraktats såsom oerhört modern när den öppnades 1905, var inte det längre på 1960-talet – som exempel kan nämnas att de femtio personer som jobbade på tvätteriet fick dela på en enda toalett. De intagna behandlades med brutala metoder och hårda regler. Byggnaderna revs 1971, och området utlades därefter till parkmark. I slutet av 1960-talet byggdes här det s.k. Drakenbergsområdet som en del i miljonprogrammet.

Ligna Nya Snickeriaktiebolag har givit namn till den närbelägna gatan Lignagatan.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]