Hoppa till innehållet

Lugnarohögen

Version från den 30 januari 2015 kl. 05.45 av NirmosBot (Diskussion | Bidrag) (→‎Externa länkar: Byter ut två eller fler mellanslag till ett med AWB)

Lugnarohögen vid torpet Lugnaro i Hasslöv i Laholms kommun
Högens inre.

Lugnarohögen är en gravhög från yngre bronsåldern som finns vid Lugnaro, ett torp i Hasslövs socken, 10 km söder om Laholm, Halland. Högen grävdes ut åren 1926–27, och under ett röse i högens mitt låg en 8 m lång stensättning i form av ett skepp. Detta var den första skeppsgravsättning i en bronsåldershög som påträffats i Sverige. Intill skeppet fann man en stenkista med brända ben av människa och får samt tre små bronsföremål från ca 700–500 f.Kr. (Bronsålderns period VI). Förutom centralgraven fann man även två andra gravar som förmodligen är så kallade återbegravningar.

Efter utgrävningen på 1920-talet iordningställdes högen och en underjordisk gångtunnel från ett angränsande hus byggdes för att göra de möjligt att se stensättningen och högens inre.[1]

Stenformationer liknande den i Lugnarohögen kallas stensättningar eller skeppssättningar när de är resta ovan jord.

En av Linnés lärjungar Pehr Osbeck blev 1760 kyrkoherde i Hasslöv. Tack vare hans iakttagelser vet man idag mycket om hur naturen och bygden kring Hasslöv såg ut på den tiden. Strax sydväst om Hasslöv på Hallandsåsen ligger naturreservatet Osbecks bokskogar som bär hans namn. Från Lugnarohögen utgår en 2,5 km lång stig som för upp på Hallandsåsen, in i reservatet Osbecks bokskogar och upp till Brante källa och åter. Om man följer denna Osbecksrunda får man möjlighet att jämföra Pehr Osbecks observationer med nutida förhållanden.

Källor

  1. ^ Carlquist, Gunnar, red (1937). Svensk uppslagsbok. Bd 17. Malmö: Svensk Uppslagsbok AB. sid. 773 

Litteratur

Externa länkar