Måndagsrörelsen

Från Wikipedia
Version från den 30 juni 2017 kl. 12.48 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 1 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.4beta4))
Norrmalmstorg, platsen för de 79 opinionsmötena

Måndagsrörelsen var en svensk opinionsrörelse för de baltiska staternas självständighet från Sovjetunionen, med Gunnar Hökmark, Peeter Luksep, Håkan Holmberg och Andres Küng som initiativtagare. Man samlades till total sjuttionio offentliga opinionsmöten, varje måndag klockan 12, på Norrmalmstorg i Stockholm, från mars 1990 till september 1991, då balterna, efter Sovjetunionens kollaps i augusti samma år, lyckats få sin självständighet.[1]

Vid sidan av de veckovisa måndagsmötena på Norrmalmstorg ägde månadsmöten som mest rum i femtio städer i Sverige år 1991, och mer regelbundet i trettio städer.[1]

Under sin korta levnad fick måndagsrörelsen ett starkt genomslag i den svenska opinionen och initiativtagarna belönades senare med flera förtjänsttecken från de baltiska staterna som tack.[1] Norrmalmstorg blev också 1994 platsen för det baltiska frihetsmonumentet "Frihetens källa".

Måndagen den 16 februari 2004 gjordes ett försök från de borgerliga ungdomsförbunden att starta en ny måndagsrörelse på Norrmalmstorg, nu med ändamålet: "För demokrati och mänskliga rättigheter i Mellanöstern". Denna rörelse har sedermera upphört.

Den 15 augusti 2011 höll Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt ett tal till minne av 20-årsjubileet.[2] Närvarande vid detta möte på Norrmalstorg var även de baltiska staternas regeringschefer.

En minnesbok med bilder från Norrmalmstorgsmötena av fotografen Björn Larsson Ask har utgivits, kallad Måndag klockan tolv.

Källor