Mansa Moussa

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Mansa Musa håller en bit guld. Del av en karta över Afrika och Europa från 1375

Mansa Moussa var en legendarisk kung i Maliriket, som kom till makten 1312. Han var hängiven muslim och lät bygga moskéer runt om i sitt rike för att sprida islam till folket. Under hans regeringstid kom Timbuktu att bli en betydande stad i den muslimska världen. Han expanderade riket och införde ett gemensamt lag- och handelssystem och räknas som en av Afrikas största statsmän. Han är även den rikaste personen genom tiderna.[1]

Hans pilgrimsresa till Mekka 1324 kom att bli omtalad. Det sägs att han anlände till Kairo med en karavan med 60 000 personer och 80 kameler lastade med två ton guld som han delade ut bland stadens fattiga, något som gjorde att guldpriset sjönk markant och inte hämtade sig på åratal. Detta ledde även till att han kom att bli känd hos kartritare i det fjärran Europa. Han avbildades på en karta från 1375 sittande på en tron med en guldklimp i högerhanden.

Efter återkomsten hem efter resan till Mekka och Medina, varifrån han tog med sig många lärde, växte Timbuktus betydelse som religiöst och kulturellt kunskapscentrum. Många av de byggnader som han lät bygga står än idag, såsom Djingareybermoskén.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ di.se (12-10-15). ”Musa rikast genom tiderna”. Dagens Industri. http://www.di.se/artiklar/2012/10/15/musa-rikast-genom-tiderna/?screenwidth=1280. Läst 12-10-16.