Melamin

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Den här artikeln handlar om cykloaminen Melamin. För pigmentet Melanin, se Melaniner.

Melamin[1]
StrukturformelMolekylmodell
Systematiskt namn 1,3,5-Triazin-2,4,6-triamin
Övriga namn Cyanuramid
Kemisk formel C3N3(NH2)3
Molmassa 126,12 g/mol
Utseende Färglösa kristaller
CAS-nummer 108-78-1
SMILES Nc1nc(N)nc(N)n1
Egenskaper
Densitet 1,57 g/cm³
Löslighet (vatten) 3,2 g/l
Smältpunkt 345 °C (sönderfaller)
Faror
Huvudfara
Hälsovådlig Hälsovådlig
LD50 3161 mg/kg
SI-enheter & STP används om ej annat angivits
Gustavsbergs askkopp Kulan är tillverkad av melaminplast

Melamin är en heterocyklisk organisk förening med formeln C3N3(NH2)3. IUPAC-namnet är 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin. Det är en trimer av cyanamid.

Framställning[redigera | redigera wikitext]

Melamin framställs industriellt genom termisk sönderdelning av urea (CO(NH2)2) till cyansyra (HOCN) som sedan polymeriseras till melamin.

1.  \rm (NH_2)_2CO\ \xrightarrow{\Delta}\ HCNO + NH_3
2.  \rm 6\ HCNO \rightarrow C_3N_3(NH_2)_3 + 3\ CO_2

Användning[redigera | redigera wikitext]

Melaminplast tillverkas genom kemisk reaktion mellan melamin och formaldehyd, och är en hård härdplast som används till exempel till plasttallrikar, plastkoppar, plastskålar och i laminat till bordsytor, köksluckor och bänkskivor.

Melaminplast kan blandas i cement för att sänka vattenhalten och gör betongen tätare, starkare och mer motståndskraftig. Det underlättar också gjutningen genom att göra cementen mer lättarbetad.

Melamin används också som vattenavstötande ämne i sedlar.

Kinesiska melaminskandalen[redigera | redigera wikitext]

Melamin i djurfoder[redigera | redigera wikitext]

Våren 2007 upptäcktes i USA att vissa typer av djurfoder innehöll melamin, och det uppdagades att restprodukter av melamin upphandlades av kinesiska grossister som malde ner melaminet till ett pulver som ger intrycket av att vara protein vid provtagning, trots att det helt saknar proteinets övriga egenskaper. Det nermalda melaminet blir en billigare råvara och köparen tror att den får högvärdigt protein.

Melamin i mjölkersättning[redigera | redigera wikitext]

Hösten 2008 uppdagades i Kina, efter ett par dödsfall och tusentals insjuknade barn, att melamin tillsatts i mjölk, mjölkpulver och mjölkprodukter avsett för spädbarn. Melamin är rikt på kväve och har tillsatts för att proteinhalten i mjölkersättning ska verka högre än den egentligen är. Halten av kväve mäts i kvalitetskontrollen för att bestämma proteinhalten. Melamin i livsmedel kan även ge njursvikt med dödlig utgång.

En kinesisk dissident, Zhou Qing, menar [2] att melaminskandalen, där hundratusentals barn förgiftades av torrmjölk bara är toppen på ett isberg. De avslöjanden som författaren och människorättskämpen, Zhou Qing, gjort har presenterats i en uppmärksammad bok ”What kind of god” och i diverse artiklar i internationella tidskrifter. Hans budskap är att det politiska systemet inte vill ha en öppen granskning av industrimaten.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Material Safety Data Sheet
  2. ^ Melamin toppen på ett isberg artikel i SvD